latinica  ћирилица
28/08/2023 |  13:52 ⇒ 17:08 | Autor: RTRS

Organizacija starješina VRS pozvala na protest u Sarajevu: Prestati sa političkim optužnicama

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske smatra da je krajnje vrijeme da se prestane sa političkim optužnicama, te u potpunosti podržava mirni protest "Srpska pred sudom" najavljen za petak, 1. septembar, u 18.00 časova ispred Tužilaštva BiH u Sarajevu.
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org) -
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org)

- Krajnje je vrijeme da se prestane sa političkim optužnicama, prvenstveno protiv predsjednika Republike Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka nelegalnog i nelegitimnog Kristijana Šmita. Podizanje ovakve optužnice je van svih pravnih i zakonskih normi, ali nije neočekivana imajući u vidu dosadašnju praksu Tužilaštva i Suda BiH - saopšteno je iz ove organizacije.

Starješine Vojske Srpske podsjećaju da je Republika Srpska nastala u miru, da je sačuvana i odbranjena u ratu, međunarodno potvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao međunarodnim ugovorom najviše pravne snage i da se to ne smije i ne može niko ugroziti.

- Pozivamo da se na protestu mirno i dostojanstveno da do znanja svima da je Republika Srpska trajna kategorija i da to ne mogu ugroziti ni pojedini strani mešetari, a ni Sud i Tužilaštvo BiH - istakli su iz Organizacije starješina Vojske Srpske.