latinica  ћирилица
31/08/2023 |  09:00 ⇒ 12:14 | Autor: RTRS

Odlaganje pravde za srpske žrtve u Јošanici i prebacivanje odgovornosti (VIDEO)

Sud BiH trebalo bi konačno da procesuira odgovorne za zločin u Јošanici kod Foče i sve zločine nad Srbima u BiH, bez odugovlačenja procesa i vraćanja optužnica na doradu, poručili su gosti Јutarnjeg programa RTRS-a.
Јošanica kod Foče - Foto: RTRS
Јošanica kod FočeFoto: RTRS

Dušanka Lalović, jedan od svjedoka zločina i sekretar opštinske Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila u Foči, predsjednik ove organizacije Јanko Filipović i vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić, pozdravili su podizanje optužnice za zločin nad Srbima u Јošanici, međutim, skeptični su zbog vraćanja optužnice na doradu i odugovlačenja procesa.

Istakli su da žrtve ovog strašnog zločina čekaju pravdu.

Nuždić je rekao da je ovo još jedan dokaz odlaganja pravde za srpske žrtve i prebacivanja odgovornosti između Suda i Tužilaštva BiH, ali da su svjedoci spremni i da čekaju da proces konačno počne.

Lalovićeva je istakla da je Јošanica strašan zločin i da neće odustati od ovozemaljske pravde.

- Јošanica je dokaz da ne smijemo da zabravimo, generacije treba da znaju šta se desilo. Ne smijemo zaboraviti zločine nad Srbima, želim da svijet čuje, da Sud čuje i ne vraća optužnice na doradu - poručila je Lalovićeva.

Filipović je izrazio sumnju u konačno procesuiranje odgovornih za ovaj zločin, navodeći da je pitanje hoće li srpske žrtve dočekati sudski epilog i pravdu ako Sud BiH nastavi da radi ovim intenzitetom kada je riječ o slučajevima gdje su Srbi žrtve.

Podsjećamo, Sud BiH vratio je Tužilaštvu na doradu optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH zbog zločina nad Srbima u Јošanici kod Foče počinjenih u decembru 1992. godine, kao i zločina na području Višegrada i Čajniča.

Među ubijenim je bila 21 žena, kao i troje djece. Najmlađa je bila dvoipogodišnja Danka Tanović, a ubijeni su i sedmogodišnji Dražen i njegova desetogodišnja sestra Dragana. Najstarija žrtva u ovom pokolju bio je devedesetogodišnji Rade Pljevaljčić.