latinica  ћирилица
02/09/2023 |  15:19 | Autor: SRNA

Bijeljinska bolnica uvela u rad vještačku inteligenciju

 U bijeljinskoj Bolnici "Sveti vračevi" otvoren je Centar za vještačku inteligenciju, čime je postala prva javna zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj koja je u rad uvela vještačku inteligenciju, saopšteno je iz Bolnice.
Ozvaničen početak rada Centra za vještačku inteligenciju u Bijeljini - Foto: SRNA
Ozvaničen početak rada Centra za vještačku inteligenciju u BijeljiniFoto: SRNA

Riječ je o uvođenju novog softvera u radiologiji, koji omogućava značajno poboljšanje procesa dijagnostike, kvantitativnu analizu i obogaćivanje medicinskih podataka, što može biti dragocjeno za istraživanje i razvoj novih dijagnostičkih algoritama ili terapijskih strategija, saopšteno je danas iz Bolnice.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović istakao je da je Vlada Republike Srpske u proteklom periodu zdravstvenim ustanovama nabavila najsavremeniju medicinsku opremu sa određenim softverima koji u radu koriste vještačku inteligenciju.

- Bijeljinska Bolnica je stavila krunu na ovaj proces i dijagnostičku opremu nadogradila još jednim naprednijim sistemom, koji će omogućiti da radiolozi kvalitetnije i bolje rade. Ne treba da imamo strah od primjene određenih softvera i sadržaja jer oni poboljšavaju rad naših medicinskih radnika, koji i dalje ostaju najvažniji kada je riječ o zdravlju i radu sa pacijentima - poručio je Latinović.

Hirurg Milorad Todorović rekao je da je poenta vještačke inteligencije da se sa novim podacima sistem dalje razvija.

Profesor Paola Savona sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Palermu naglasila je da je veoma važno uspostaviti pravni aspekt primjene vještačke inteligencije u medicini, s ciljem sprečavanja zloupotrebe ili bilo kog tipa diskriminacije.

Zlatko Maksimović, predsjednik Organizacionog odbora Naučne konferencije, u okviru koje je i otvoren Centar, rekao je da je jedan od bitnih zaključaka da vještačku inteligenciju koja je već došla, treba nadzirati, i onoliko koliko je moguće kontrolisati.

Dvodnevna međunarodna naučno-praktična konferencija "Budućnost vs. sadašnjost u medicini, digitalzacija-vještačka inteligencija" okupila je više od 130 učesnika iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Velike Britanije, Austrije, Italije, SAD, Ruske Federacije i Sejšela.

Konferencija je održana u organizaciji Fondacije za kulturu kvaliteta i izvrsnost iz Beograda, "Brejnkon tehnolodžiz" iz Beča i Bolnice "Sveti vračevi" iz Bijeljine. Pokrovitelj je Vlada Republike Srpske, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.