latinica  ћирилица
03/09/2023 |  11:42 ⇒ 11:46 | Autor: SRNA

Radanović: Muslimani umanjuju srpske žrtve

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović rekao je da muslimani u tom entitetu umanjuju srpske žrtve, o čemu govori i podatak da je u FBiH od 1.120 srpskih grobalja, više od 1.000 oštećeno.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

- Primjera radi, u Kladnju ima 14 srpskih grobalja - 10 je potpuno slomljeno, a četiri gotovo skroz - naveo je Radanović.

Komentarišući provokacije u FBiH prema Srbima povodom obilježavanja sjećanja na stradanje u Garavicama i drugim mjestima gdje Srbi obilježavaju neki događaj, Radanović je istakao da se u Garavicama desio jedan od najvećih zločina kada je riječ o brzini ubijanja naroda, s obzirom na to da je tamo za tri mjeseca pobijeno sve što je bilo.

Radanović je izjavio Srni da jučerašnje provokacije u Garavicama samo govore o tome da u tom entitetu ne osjećaju bol srpskog naroda koji se desio u Drugom svjetskom ratu.

- Srpski narod je tada prepolovljen, a Garavice su samo jedno od najvećih stratišta srpskog naroda u BiH - ukazao je Radanović i istakao da on ima lični odnos prema Garavicama jer je tamo njegova loza osakaćena - ubijeno mu je devetoro predaka.

On je rekao da muslimani ne osjećaju srpske žrtve iz Drugog svjetskog rata s obzirom an to da je potpuno jasno da ustaše u Bihaću nisu bili Hrvati, nego upravo oni.

- Ne razumiju ni to da su Srbi imali ubjedljivo najveće gubitke u Drugom svjetskom ratu, te posprdno gledaju na srpske žrtve. To samo govori o njima - da nisu sazreli, da ne shvataju civilizacijske tekovine. Šta bi bilo da se Srbi posprdno odnose prema Srebrenici? - upitao je Radanović.

Radanović je, govoreći o obilježavanju mjesta stradanja, naveo da su muslimani gdje god su mogli napravili neki svoj spomenik "koji govori o njihovom stradanju", te ukazao da je na spomenicima narodnooslobodilačke borbe uglavnom nekorektno napisano da su tu ubijeni antifašisti.

- Јedini pravi spomenik je podignut 1948. na Garavicama, gdje jasno piše da su na tom mjestu ustaše ubile 12.000 Srba. To je jedini ispravan spomenik - naglasio je Radanović.

On je pojasnio da muslimani nemaju veze sa narodnooslobodilačkom borbom, niti sa partizanima, budući da su tek 1944. godine počeli da prelaze u partizane, kada su vidjeli da će propasti nacistička Njemačka.

- I današnji muslimani su samo potomci ustaša iz Drugog svjetskog rata - rekao je Radanović.