latinica  ћирилица
03/09/2023 |  14:53 ⇒ 14:53 | Autor: SRNA

Broćeta: Srbomrsci ne biraju ni mjesto ni vrijeme

Srbomrsci ne biraju ni mjesto ni vrijeme, a provokacija u Garavicama kod Bihaća pokazuje da čak ni mrtvi Srbi nemaju mira, izjavio je Srni delegat u Domu naroda federalnog Parlamenta Goran Broćeta.
Goran Broćeta - Foto: RTRS
Goran BroćetaFoto: RTRS

- Incident u Garavicama, prilikom odavanja počasti stradalima na tom srpskom stratištu, pokazuje kolika mržnja i danas, 28 godina nakon rata, postoji prema svemu što je srpsko, pa čak i mrtvima - ocijenio je Broćeta.

On je napomenuo da, bez obzira na to što je govor predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika bio u potpunosti prilagođen mjestu gdje se nalazio, srbomrsce to ne zanima.

- Po ko zna koji put pitam međunarodnu zajednicu - kad planira da otvori oči pred svakodnevnim kršenjem ustava i osnovnih ljudskih prava u FBiH? - upitao je Broćeta.

Broćeta je istakao da, podrška koju uživaju oni koji provociraju srpski narod, pokazuje kako zapravo žive Srbi u FBiH.

U Garavicama kod Bihaća juče su obilježene 82 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, među kojima je bio veliki broj djece.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine ustaše su u mjestu Garavice, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, pobile 12.000 srpskih civila. Među žrtvama je bio i veliki broj djece.

Prema engleskim obavještajnim podacima, na širem području Bihaća ubijeno je između 14.000 i 14.500 ljudi, a vlasti bivše Јugoslavije su prikrivale masovne pokolje i ubistva Srba zbog proklamovanja ideje bratstva i jedinstva kojom su potpuno izjednačile krvnika i žrtvu.