latinica  ћирилица
03/09/2023 |  15:11 ⇒ 22:45 | Autor: RTRS

Provokacija u Garavicama kod Bihaća pokazuje da čak ni mrtvi Srbi nemaju mira (VIDEO)

Da li je Srbima zabranjeno da na stratištima u Federaciji odaju pomen žrtvama? Na sramno i skandalozno ponašanje i provokacije tokom jučerašnjeg obilježavanja sjećanja na stradanje u Garavicama kod Bihaća, danas brojna reagovanja i osude.
Garavice - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
GaraviceFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Zvaničnike Republike Srpske ovakvo ponašanje ne iznenađuje, kao ni to što federalne vlasti o tome ćute.

- Kad njima reis-ul-ulema dođe i usmjerava na to da se bavi politikom, drži političke govore i šalje političke govore.On je glavna politička faca u Sarajevu i onda ne možete drugačije ni očekivati - poručio je Milorad Dodik, predsjednik Srpske.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović rekao je da muslimani u tom entitetu umanjuju srpske žrtve, o čemu govori i podatak da je u FBiH od 1.120 srpskih grobalja, više od 1.000 oštećeno.

Komentarišući provokacije u FBiH prema Srbima povodom obilježavanja sjećanja na stradanje u Garavicama i drugim mjestima gdje Srbi obilježavaju neki događaj, Radanović je istakao da se u Garavicama desio jedan od najvećih zločina kada je riječ o brzini ubijanja naroda, s obzirom na to da je tamo za tri mjeseca pobijeno sve što je bilo.

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin izjavio je danas da je pogubno to što vlast u Federaciji BiH nije reagovala na provokacije proteklih dana tokom obilježavanja sjećanja na stradanje Srba od ustaša u Garavicama kod Bihaća i mirnih protesta Srba na međuentitetskoj liniji.

- To što se desilo u Garavicama je neprimjereno i neviđeno, ali ukazuje na to da u FBiH političke strukture i bezbjednosne agencije nisu sposobne da obezbijede skupove kako bi se obilježili događaji na miran i dostojanstven način ili to ne žele - rekao je Župljanin .

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović izjavio je da se sagledavajući izgled srpskih stratišta u Federaciji BiH može zaključiti kakav je odnos FBiH prema žrtvama i da im ni one nisu svete.

Srbomrsci ne biraju ni mjesto ni vrijeme, a provokacija u Garavicama kod Bihaća pokazuje da čak ni mrtvi Srbi nemaju mira, izjavio je Srni delegat u Domu naroda federalnog Parlamenta Goran Broćeta.

- Incident u Garavicama, prilikom odavanja počasti stradalima na tom srpskom stratištu, pokazuje kolika mržnja i danas, 28 godina nakon rata, postoji prema svemu što je srpsko, pa čak i mrtvima - ocijenio je Broćeta.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Saša Aulić istakao je da su morbidne provokacije na obilježavanju 82 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, među kojima je bio veliki broj djece, odraz krajnje nehumanosti i divljaštva.

U Garavicama kod Bihaća juče su obilježene 82 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, među kojima je bio veliki broj djece.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine ustaše su u mjestu Garavice, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, pobile 12.000 srpskih civila. Među žrtvama je bio i veliki broj djece.

Prema engleskim obavještajnim podacima, na širem području Bihaća ubijeno je između 14.000 i 14.500 ljudi, a vlasti bivše Јugoslavije su prikrivale masovne pokolje i ubistva Srba zbog proklamovanja ideje bratstva i jedinstva kojom su potpuno izjednačile krvnika i žrtvu.