latinica  ћирилица
04/09/2023 |  10:32 ⇒ 11:03 | Autor: RTRS

Crnadak: Ako se optužnica potvrdi, Dodik treba da podnese ostavku

Narodski rečeno, SNSD i partneri se prave blesavi. Izjava da nisu odustali od zakona o Ustavnom sudu BiH ne znači ništa, jer je zaključak Narodne skupštine jasan: "Nema usvajanja drugih zakona dok se taj ne usvoji", rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP i šef Kluba poslanika te stranke u NSRS komentarišući argumentaciju vlasti, posebno predsjednika NSRS Nenada Stevandića, da nisu odustali od zakona o Ustavnom sudu BiH, a time ni od Zaključka NSRS.
Igor Crnadak - Foto: RTRS
Igor CrnadakFoto: RTRS

- Oni su pogazili zaključak, jer je trebalo kupiti zgradu od kuma, dati nove tendere raznim "prointerima" i "sirijusima", kupiti nove limuzine... Na kraju krajeva, javno smo dokazali da SNSD čak ne primjenjuje ni Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH. Očigledno da Dodik nije omekšao poslije optužnice, nego se potpuno slomio. Ovo je težak period za njega i veoma, veoma opasan period za Republiku Srpsku, kojoj je on postao ozbiljan kamen oko vrata - tvrdi Crnadak u intervjuu za Srpskainfo.

Odgovarajući na pitanje da je podizanje optužnice protiv Milorada Dodika u javnosti je predstavljeno kao napad na čitavu Republiku Srpsku, Crnadak je rekao da u toj tezi nema nimalo istine.

- Optužnica se odnosi na Dodika, a ne na funkciju predsjednika Republike. Najbolje i za Dodika i za Republiku Srpsku bi bilo da, ukoliko se optužnica potvrdi, podnese ostavku i posveti se odbrani, a da se izabere novi predsjednik Republike Srpske, koji ne bi bio pod takvim opterećenjem. Međutim, Dodik je izabrao pristup "država, to sam ja" i stavio je ispred sebe, kao nekakav štit, i institucije i funkcionere i narod. Ne pokazuje da mu je stalo do Srpske, nego isključivo do vlastite političke karijere i ostanka na vlasti po svaku cijenu - rekao je on.