latinica  ћирилица
06/09/2023 |  11:04 ⇒ 22:31 | Autor: RTRS

Dodik: Pripremamo uredbu o hapšenju i deportaciji Šmita iz Srpske (VIDEO)

Republika Srpska donosi uredbu o hapšenju i deportaciji Kristijana Šmita ako se pojavi na njenoj teritoriji. Šmit nema legitimitet i nećemo prihvatiti njegova nametanja, jasan je predsjednik Srpske Milorad Dodik. Opozicija i na ovu odluku negoduje. Kažu, protjerivanje Šmita iniciralo bi oružani sukob.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Državljaninu Savezne Republike Njemačke, a samoprozvanom visokom predstavniku u BiH, Kristijanu Šmitu biće zabranjen boravak u Republici Srpskoj, najavio je njen predsjednik Milorad Dodik. Pojašnjava da je u BiH stigao bez legitimiteta Savjeta bezbjednosti UN-a, i da Šmit čini sve kako bi razvlastio Republiku Srpsku. I zbog toga se priprema uredba o njegovom hapšenju i deportaciji dođe li na teritoriju Srpske.

- Ako dođe na neki sastanak u Republiku Srpsku biće izbačen. Ne možemo mi to znati ali policijske stanice će imati zadatak, čim saznaju da se ta bjelosvjetska lopurda nađe u Republici Srpskoj, dužni su da se organizuju jedinice i da ga izbace odavde. I to će se desiti, nemojte misliti da neće. Danas se piše uredba - rekao je Dodik.

Republika Srpska ne priznaje Šmita kao visokog predstavnika i u tome će istrajati do kraja. Zbog nepoštovanja odluka stranca bez legitimiteta, Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv predsjedika Srpske i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika. A o toj optužnici će odlučivati Јasmina Ćosić Dedović, bivša službenica OHR-a i osoba koja je, između ostalog, oslobodila komandne odgovornosti Sakiba Halilovića, komandira Elfete Veseli koja je na monstruozan način ubila dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića. Mnogo razloga za sumnju u pravično suđenje.

- Ta koja je dobila pravo da presuđuje da li ima osnova ili nema se odavno svrstala na jednu stranu. Ona je bila u ekipi ljudi koji su branili Nasera Orića. Čuo sam da je bila i u ekipi koja je presuđivala Naseru Oriću pa ga oslobodila. Ona je radila u OHR-u - poručio je Dodik.

U odbranu institucija Republike Srpske stali su gotovo svi. Brojna udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, organizacije, akademski građani i intelektualci. Svi jednoglasni - protiv samovolje Kristijana Šmita. O zabrani boravka Šmita na teritoriji Srpske, u PDP-u i danas dvosmisleni.

- Obezbjeđenje Kristijana Šmita je naoružano. I ako će se ova Dodikova prijetnja provoditi, postoji ozbiljna opasnost, vrlo realna opasnost od sukoba - rekao je Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP u NSRS.

Kakav oštrouman čovjek, ozbiljan intelektualac, policija Srpske je goloruka. Po njegovom, Britanci su naoružani, a mi bez oružja, komentar je predsjednika Republike na Crnatkovu izjavu. Šta priprema za Šmita upoznao je Dodik i partnere u vlasti na nivou BiH, tokom sastanka u Sarajevu.

- Na to ne možete uticati, ali naravno, kao što on ne može uticati na naše stavove i naše izjave i odgovor koji smo prema njemu imali - rekao je Nermin Nikšić predsjednik SDP-a.

Podrška Srpskoj da odbrani svoje institucije i od Ruske Federacije. Ponovio je to na sastanku sa Dodikom ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov. Kalabuhov je podsjetio na principijelni stav Rusije da Šmit ne može biti smatran visokim predstavnikom bez odgovarajuće rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i da nema nikakva ovlašćenja u BiH.