latinica  ћирилица
07/09/2023 |  11:53 ⇒ 13:48 | Autor: Agencije

Bećirović opet prijeti: Traži smjenu Dodika i podršku za Šmita

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović reagovao je na najavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će policija Srpskoj imati zadatak da uhapsi Kristijana Šmita.
Denis Bećirović - Foto: Ustupljena fotografija
Denis BećirovićFoto: Ustupljena fotografija

Bećirović je izjednačio Šmita sa BiH.

Kaže da ovo nije "napad" samo na Šmita nego je "direktna prijetnja Zapadu, Dejtonskom mirovnom sporazumu, mirovnom procesu i BiH".

- Brutalne prijetnje Milorada Dodika upućene Šmitu uveliko podsjećaju na prijetnje koje je predstavnicima međunarodne zajednice upućivao Ratko Mladić. Nakon Dodikove prijetnje da će "opkoliti kasarne Oružanih snaga prema slovenačkom modelu iz 1991" ovo je najopasnija prijetnja mirovnom procesu - poručio je Bećirović.

Istakao je da sedmicama i mjesecima "upozoravao međunarodne i domaće zvaničnike da je u BiH na sceni otvoreni napad na ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum".

- Јavno pozivam Savjet za sprovođenje mira u BiH da čvrsto podrži Šmita, koji treba, u najkraćem roku, donijeti odluku o smjeni Milorada Dodika sa funkcije predsjednika Republike Srpske i predsjednika SNSD-a zbog antidejtonskog djelovanja - naveo je Bećirović.