latinica  ћирилица
07/09/2023 |  12:23 ⇒ 14:44 | Autor: RTRS

Ambasada SAD: Dodikova prijetnja Šmitu neustavna

Američka Ambasada u Sarajevu saopštila je danas da je neustavna prijetnja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će spriječiti Kristijana Šmita da uđe na teritoriju Srpske i ograniči mu slobodu kretanja.
Ambasada SAD u BiH (Foto: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina) -
Ambasada SAD u BiH (Foto: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina)

- Ovo predstavlja još jedan namjerni napad  Dodika na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak i BiH - naveli su iz Ambasade SAD na društvenoj mreži Iks.

Oni kažu da je "visoki predstavnik odgovoran za nadgledanje implementacije civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji obavezuje zvaničnike da sa njim sarađuju, a on uživa diplomatski status u celoj BiH prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima".

- Dodikove "nepromišljene prijetnje i sulude tvrdnje o statusu i ovlašćenjima visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak na opasnom putu koji je izabrao – putu izolacije". Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju "visokog predstavnika" i njegovu upotrebu bonskih ovlašćenja kada je to potrebno, i nastaviće da smatraju odgovornim one pojedince koji se bave antidejtonskim ponašanjem - saopšteno je iz Ambasade SAD.

Dodik je je ranije najavio donošenje uredbe o hapšenju i deportaciji Kristijana Šmita ukoliko bude boravio na teritoriju Republike Srpske.

Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika u BiH jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.