latinica  ћирилица
07/09/2023 |  17:00 ⇒ 17:01 | Autor: SRNA

Đi: Kineska preduzeća žele da sarađuju sa privrednicima iz Modriče

Ambasador Kine u BiH Đi Ping rekao je danas u Modriči da kineska preduzeća žele da sarađuju sa privrednicima u ovoj opštini.
Đi Ping - Foto: RTRS
Đi PingFoto: RTRS

Đi je danas sa načelnikom Modriče Јovicom Radulovićem otvorio 12. Međunarodni sajam privrede i preduzetništva na kojem će se predstaviti više od 200 organizacija i privrednika iz Srpske, Federacije BiH, Brčko distrikta, Srbije, Hrvatske, Mađarske i Kine, čija je ambasada u BiH pokrovitelj ove dvodnevne manifestacije.

Kineski ambasador je rekao da na Sajmu učestvuje osam preduzeća iz Kine koja istražuju mogućnosti investiranja u Modriči.

On je naveo da će predstavnici kompanija koje rade na izgradnji bolnice u Doboju narednih dana sa Radulovićem posjetiti proizvođača magarećeg mlijeka iz modričkog mjesta Mišići, te razgovarati o mogućoj saradnji i investiranju u pogon za proizvodnju mlijeka.

Radulović je rekao da je Sajam u Modriči postao značajan za ovu opštinu i širu regiju.

- Važno je da Sajmu prisustvuje ambasador Kine u BiH, zemlje čije kompanije će graditi auto-put od Vukosvalja do Rače, dijelom i kroz opštinu Modriča, što će omogućiti saradnju kineskih kompanija sa lokalnim preduzećima - rekao je Radulović.

Direktor opštinske Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Snježana Vujić naglasila je da je Sajam u Modriči prerastao u ozbiljnu manifestaciju koju iz godine u godinu posjećuje veliki broj izlagača.

Ona je istakla da je važno što događaj posjećuju izlagači iz susjednih država, članica EU, te ove godine i Kina.

Otvaranju Sajma prisustvovali su poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milka Savić, generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske Dragana Kokot, načelnici opština Vukosavlje, Šmac, Brod i Teslić.

Sajam će biti održan na 1.000 metara kvadratnih zatvorenog i 5.000 metara kvadratnih otvorenog izložbenog prostora Kulturno-sportskog centra Modriča.

Zbog afričke kuge svinja ove godine neće biti održana izložba goveda i sitnih životinja.

U okviru Sajma, čije je zatvaranje planirano za sutra u 18.00 časova, biće održana modna revija, te više predavanja iz oblasti energetike, zanatstva, poljoprivrede i kućne radinosti.