latinica  ћирилица
08/09/2023 |  07:31 ⇒ 09:21 | Autor: RTRS

Novi porodični zakon - oduzimanje roditeljskih prava ili zaštita imovinskog prava djeteta (VIDEO)

Roditelji koji su u bankama otvorili štedne račune djeci nakon 1. septembra tim novcem mogu da raspolažu samo uz saglasnost Centra za socijalni rad, i to u formi rješenja donesenog u upravnom postupku.
Centar za socijalni rad - Foto: RTRS
Centar za socijalni radFoto: RTRS

Iako ovo nije zakonska novina, u novom porodičnom zakonu precizirano je kako roditelji mogu raspolagati nepokretnostima i dječijom štednjom.

Mnogi roditelji smatraju da im je uskraćeno važno pravo i masovno šalju prigovore centrima za socijalni rad.

Zoran Vuković, otac je troje djece. Kaže da su ove odredbe novog Porodičnog zakona donijete bez konsultacija profesionalaca i organizacija koje se bave roditeljstvom.

- Da država daje neki novac djeci i da ona prati raspolaganje novca, to bi imalo smisla ali da roditelji štede i za njihovo odrastavnje, školovanje i da neko treći odlučuje, to mi je totalni nonsens - rekao je Vuković.

Veliki broj zahtjeva roditelja pristigao je u proteklim danima u banjalučki Centar za socijalni rad. Ukoliko je u pitanju neophodno izdržavanje ili liječenje maloljetnog djeteta, zahtjev će, kažu, sigurno biti odobren, dok će ostali razlozi biti razmatrani. Zahtjevi se mogu predati samo uz saglasnost oba roditelja, bez obzira na to da li su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici ili su razvedeni.

- Kada roditelji nisu saglasni oko bitnih pitanja vezanih za život djeteta, kao što je i imovina djeteta između ostalog, Centar treba da donese odluku, nebitno da li roditelji vrše zajedničko roditeljsko pravo ili samostalno - izjavila Dajana Kapović iz Centra za socijalni rad Banjaluka.

Izmjene porodičnog zakona su višestruko štetne u smislu ugrožavanja roditeljskog prava, a u određenim segmentima i prava djeteta, kaže pravnik Јelena Sarafijani.

- Centar za socijalni rad je jedan organ javnog urpavljanja koji niti ima legitimitet a ni kapacitet da se bavi svim nagomilanim problemima u našem društvu. Nažalost, imamo djecu koja su u mnogo većoj socijalnoj potrebi nego što je potreba da za svakog roditelja CZR donosi posebno rješenje, ako roditelji recimo hoće da raspolažu dječijom štednjom - navela je pravnik i predsjednik Udruženja "Roditelji za prava djece" Јelena Sarafijani.

Zaštita imovinskog prava i interesa djeteta nije novina i postojala je i u prethodnom zakonu iz 2002. godine, kažu u resornom ministarstvu. U novom Porodičnom zakonu koji je stupio na snagu 1. septembra eksplicitno je navedeno da se raspolaganje imovinom djeteta ograničava kada su u pitanju novčana sredstva.

- Funkcija saglasnosti Centra za socijalni rad sastoji se u tome da se prevenira nepotrebno odnosno maliciozno trošenje imenovine djeteta a ne da se instaliraju pravne prepreke u vršenju roditeljskog prava - naglasio je ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović.

Na konstataciju da se roditelji žale zbog predviđenog provođenja upravnog postupka kod Centra za socijalni rad, u ministarstvu kažu kako roditelji uvijek mogu da novac namijenjen za podmirivanje potreba djeteta deponuju ili štede na svojim računima i da ih koriste bez ograničenja i bez bilo čije prethodne saglasnosti.