latinica  ћирилица
08/09/2023 |  17:52 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Roditeljska kuća Iskra već sedam godina pruža smještaj, podršku i toplu porodičnu atmosferu (VIDEO)

Smještaj, podršku i toplu porodičnu atmosferu Roditeljska kuća u Banjaluci već sedam godina pruža djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim roditeljima.
Roditeljska kuća - Foto: RTRS
Roditeljska kućaFoto: RTRS

Izgrađena je sredstavima prikupljenim na donatorskoj večeri 2014. godine u organizaciji predsjednika Republike Srpske.

Kroz kuću podrške do danas je prošlo 187 porodica iz svih krajeva Srpske.

 Prve hrabre korake mali stanari u Roditeljskoj kući Iskra u Banjaluci napravili su 2016. godine kada su njena vrata zvanično i otvorena. Sedam godina kasnije u ovoj ustanovi podršku je dobila i Zorica Vujović majka dječaka iz Bileće koji se liječi u UKC-u.

- Ovaj projekat ko je uradio je dobro uradio, prvenstveno za doborbit djece jer roditeljima znači da budu uz njih u najtežim trenucima - navela je Zorica.

Osim smještaja u Roditeljskoj kući, u proteklom periodu su organizovane brojne akcije, projekti i radionice s ciljem poboljšanja kvaliteta života djece koja prolaze kroz teško i dugotrajno liječenje.

- Naša roditeljska kuća je počela sa radom u septembru mjesecu, mjesecu kada se zove zlatni jer je cijeli posvećen oboljeloj djeci - rekao je Milan Berić predsjdenik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti Iskra.

Djeca, roditelji i Roditeljska kuća sve ove godine imaju podršku institucija Republike Srpske, brojnih organizacija i Udruženja. Sada i novog ambasadora.

- Nikada lakša vremena za biti dobar čovjek. U mora svih aktivnosti Udruženje Iskra znam za njihov početak i akciju prikupljanja novca,tako da sam uključen u mnoga Udruženja roditeljske kuće - naveo je Enis Bešlagić ambasador Roditeljske kuće Iskra.

Trenutno u Roditeljskoj kući boravi sedam porodica. Novac za izgradnju prikupljen je na donatorskoj večeri decembra 2014. pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.