latinica  ћирилица
09/09/2023 |  10:56 ⇒ 21:21 | Autor: RTRS

Obilježena 31 godine od osnivanja Јurišnog odreda Vlasenica (FOTO/VIDEO)

Premijer Srpske rekao je i da se borba koja se devedesetih godina vodila za odbranu Republike Srpske - vodi i danas, samo drugim oružjem s ciljem da se spriječi da se Srpska razvlasti i da joj se uzme imovina.
Održan moleban Јurišnom odredu Vlasenica - Foto: RTRS
Održan moleban Јurišnom odredu VlasenicaFoto: RTRS

Višković je ovo izjavio u Vlasenici gdje je prisustvovao obilježavanju 31 godine od osnivanja elitne jedinice Vojske Republike Srpske - Јurišnog odreda Vlasenica.

Poginulim pripadnicima ovog odreda danas je služen parastos, a na Trgu srpskih boraca položeni su vijenci.



Јurišni odred Vlasenica bio je jedna od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske koja je učestvovala na ratištima širom Srpske. Kroz ovaj odred prošlo je više od 700 boraca , poginulo je 18 pripadnika ovog odreda, a više od 100 ranjeno.

Održan moleban Јurišnom odredu Vlasenica

- Ono što smo zatekli od naših predaka i što ćemo ostaviti našim potomcima to je Republika Srpska , to je bio Јurišni odred. Hvala svim borcima koji su tada bili tada i danas koji su ovdje preživjeli, slava onim koji su poginuli - rekao je Miroslav Kraljević ratni komandant jedinice.

Premijer Srpske posjetio je u Vlasenici Spomen-sobu izgrađenu u znak sjećanja na 136 boraca i civila poginulih u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a potom prisustvovao polaganju vijenaca ispred Centralnog spomen-obilježja.

Posjeta spomen sobi

- Da nije bilo jurišnog odreda u Vlasenici u tom periodu , situacija bi bila drugačija na samom terenu. To je bila jedinica koja je ulivala sigurnost ljudima kada je trebalo sačuvati naselja, imovinu , liniju. Uvijek su jurišnici bili tu da bi intervenisali - dodao je premijer.

Mile Simanić pripadnik Јurišnog odreda Vlasenica istakao je da je ovaj odred ispisao svijetle stranice istorije Republike Srpske.

- Ostvario je svoj cilj za koji je bio formiran. Bili smo udarna jedinica i tako smo se ponašali, bili smo nešto u šta se narod zaklinjao. Gdje smo došli tu je Republika Srpska vječna - dodao je on.

Povodom obilježavanja 31 godine od osnivanja ove elitne jedinice VRS upriličena je i svečana akademija.