latinica  ћирилица
13/09/2023 |  10:46 ⇒ 10:48 | Autor: SRNA

Kalinić: Opasna igra na "crvenoj liniji", ispod koje se ne ide

Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić upozorio je da je potvrđivanje optužnice protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika "van svake pameti" i opasna igra na crvenoj liniji ispod koje ni aktuelno rukovodstvo, niti narod Srpske neće odstupiti.
Dragan Kalinić - Foto: RTRS
Dragan KalinićFoto: RTRS

- Kada bi bilo bar malo zdrave pameti i brige za sudbinu dejtonske BiH onako kako je ona definisana u Ustavu BiH onda ovo što sada rade protiv legalno i legitimno izabranog predsjednika Republike Srpske ne bi ni u kom slučaju činili - rekao je Kalinić.

On smatra da povlačenje, sada kada se dotjeralo "cara do duvara", ne dolazi u obzir.

- Time bismo, zapravo, pokazali da ne držimo do sebe, svog identiteta, istorije, slobode, svojih institucija i da smo okrenuli leđa, zarad sopstvenog komfora, svim onim herojskim žrtavama koje su pale za odbranu i očuvanje Republike Srpske. Nemamo na to pravo i ne smijemo u istoriji ostati zapisani kao kukavice i politički licemjeri - poručio je Kalinić Srni.

Kalinić je ocijenio da je jasno da "ovi pravosudni izvođači radova, uključujući i zalutalog Kristijana Šmita", kao i epizodne zapadne diplomate "nisu svoji" i da je njihova pamet u nekom Vašingtonu, Londonu, Briselu ili Berlinu.

- Neka pokušaju u svojim zemljama da praktikuju ono što je u Bosni bila otomanska zaostavština - da te "kadija tuži i da ti kadija sudi" - dodao je on.

Kalinić je naveo da oni mogu, bez ikakvog pravnog utemeljenja i legitimiteta, svašta da probaju, uključujuć i silu.

- Neće im proći šta god pokušali, jer ni ne slute kakvi sve odgovori i naših institucija, ali još važnije našeg naroda mogu biti. Јer to zbog čega mi protestujemo, sa čime nismo saglasni jeste i pravedno i legitimno. Zaista, postoji granica do koje se može ići i stigli smo do nje - konstatovao je bivši presjednik Narodne skupštine.

Kalinić je naglasio da je rukovodstvo Republike Srpske kompaktno i da slijedi čuvenu izreku "ko smije taj može, ko ne zna za strah taj ide naprijed".

- Ako, zaista, političko Sarajevo i kolonijalni namjesnici pokušaju na ovaj volšeban način, kroz sankcije i izmontirane sudske procese, isključiti iz političkog života Dodika kao nosioca integriteta i suvereniteta Republike Srpske, ali i druge visoke rukovodioce nije daleko od pameti da se u tom slučaju organizuje plebiscit naroda i građana kako bi se provjerila stvarna podrška Dodiku i instituciji koju zastupa i brani u skladu sa onim što mu Ustav nalaže - poručio je Kalinić.