latinica  ћирилица
13/09/2023 |  12:01 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Republika Srpska sposobna i spremna da brani svoj integritet i Ustav (VIDEO)

Srpska je sposobna i spremna da brani svoj integritet i Ustav, rekao je predsjednika Srpske Milorad Dodik nakon održanog sastanka sa zvaničnicima Republike Srpske, i srpskim predstavnicima u institucijama BiH.
Milorad Dodik, konferencija za novinare - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad Dodik, konferencija za novinareFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Na sastanku je potvrđeno potpuno jedinstvo.

- Potpuno odbacujemo optužnicu koja je potvrđena protiv predsjednika Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića - rekao je Dodik.

Na sastanku smo, kaže Dodik, ponovili da Šmit nije legelan visoki predstavnik, kao i da odbacujemo svaku njegovu aktivnost po bilo kom pitanju.

- Smatramo da treba na dnevni red staviti sve nametnute zakone visokih predstavnika - poručio je Dodik.

Ustavni sud je, kaže Dodik, po pitanju imovine bio politički instrumentalizovan i mi odbijamo takve odluke.

Poručio je da ukoliko Šmit nametne zakon o imovini, održaće se sjednica Narodne skupštine i odmah nakon toga proglasiti nezavisni status Republike Srpske.

- Saglasni smo da je nekorisno, politički štetno i da je nepotrebno da se održavaju sastanci sa osobljem ambasada Velike Britanije i SAD, što uključuje ambasadore, kao i sa Šmitom i osobljem OHR - rekao je Dodik.

Naglasio je da je na sastanku dogovoreno da se u narednih nekoliko dana o donesenim zaključcima obavijeste strukture Ujedinjenih nacije, EU i zemlje prijatelje Srpske.

Istakao je da je bezbjednosna situacija stabilna i ona će ostati takva.

Povodom planiranog dolaska Šmita na sastanke u Banjaluku, Dodik je istakao da ga ne zanima informacija da li Šmit dolazi ili ne dolazi u Srpsku.

- Јuče je sve bilo jasno. Zakazan je sastanak sa opozicijom, imamo informaciju da je jedan dio opozicionih lidera pristao na to. Dogovaran je susret sa potpredsjednicima Srpske. Niti je Šmit o tome bilo koga obavijestio, niti bi MUP Srpske ta obevještenja prihvatio. MUP mu ne daje niti će mu obezbijediti pratnju - naglasio je Dodik.

On je rekao da je obaviješten da je Šmit dobio saglasnost lidera Narodnog fronta Јelene Trivić, PDP-a Branislava Borenovića, te šefa kluba poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igora Crnatka da će se sa njima sastati.

Dodik je naveo da je informisan i da su oni potvrdili da je predsjednik SDS-a Milan Miličević to odbio, te da su oni koji su pristali na sastanak sa Šmitom procijenili da bi im to samo štetilo.

Predsjednik Republike Srpske je zahvalio opoziciji što je, kako je naglasio, svojom pronicljivošću i pameću ipak odbila sastanak sa Šmitom i na taj način se priključili frontu borbe u Srpskoj protiv nelegalnog visokog predstavnika.

Dodik je izrazio očekivanje da će oni u tome ostati dosljedni.

Rekao je i da je potpredsjednik Srpske iz reda bošnjačkog naroda Ćamil Duraković jedini pokazao upornost da se sastane sa Šmitom i da sastanak organizuje u kabinetima koji pripadaju Palati Republike.

- Taj sastanak je zabranjen jer ne želimo da nelegalna lica koriste te prostorije. Razmišljam da Durakoviću povećam platu za 10 odsto jer je odbio da se sa Šmitom sastane u kafani - rekao je Dodik i dodao da će provjeriti da li je to tačno i ako bude "možda će Durakovića nagraditi".

Konferenciju za novinare pogledajte ovdje.