latinica  ћирилица
14/09/2023 |  08:54 | Autor: SRNA

Saobraćaj se odvija po suvim i vlažnim kolovozima

Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se jutros odvija redovno, po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima.
Stanje na putevima - Foto: RTRS
Stanje na putevimaFoto: RTRS

Iz Auto-moto saveza skreću pažnju na moguće odrone na dionicama u usjecima, a na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, obavezno je poštovanje privremene signalizacije koja reguliše saobraćaj.

Zbog radova na magistralnom putu Gradiška - Nova Topola - Klašnice, izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan - Nova Topola i kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška - Nova Topola i Čatrnja - Gradiška izmijenjen je režim saobraćaja.

Zbog radova na dionici magistralnog puta Kozarska Dubica - Prijedor u Ulici kralja Aleksandra u Prijedoru, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

Na dionicama magistralnih puteva Han Pijesak jedan - Han Pijesak dva i Han Pijesak dva - Sokolac u toku su radovi, te je potrebno prilagoditi brzinu kretanja vozila i obratiti pažnju na privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog sanacionih radova izmijenjeno je odvijanje saobraćaja na magistralnom putu Јohovac - Rudanka - Doboj, i na dionici regionalnog puta Razboj - Rudanka. Radovi se izvode na spoju magistralnog i regionalnog putnog pravaca u naseljenom mjestu Rudanaka.

Zbog radova izmijenjeno je odvijanje saobraćaja na magistralnom putu na dionici Vlasenica-Han Pijesak jedan.

Za vrijeme rekonstrukcije magistralnog puta, dionica Brod na Drini /Foča/ - Hum /Šćepan Polje/, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja do 31. decembra. Na ovoj dionici zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna saobraćaj obustavljen.

Saobraćaj se odvija usporeno na magistralnom putu Gradiška - Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta.

Na magistralnom putu Prijedor - Kozarac, radi uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta Banjaluka - Prijedor, dolaziće do izmjene u odvijanju saobraćaja do 31. decembra.

Na nadvožnjaku na magistralnom putu Klašnice dva-Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila mase više od 30 tona.

U toku je izgradnja pješačke i biciklističke staze, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja uz magistralni put Rudice - Novi Grad.

Zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Јohovac do Vukosavlja, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na petlji Јohovac, kao i zbog izgradnje benzinske stanice na odmaralištu Lužani zapad na auto-putu Gradiška - Banjaluka.

Izmjena režima saobraćaja je i na petlji Rudanka zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Saobraćaj je zabranjen sa sva vozila na regionalnom putu Stari Ugljevik - Glavičice, u rejonu Starog Ugljevika, zbog opasnosti od pojave klizišta, a za teretna vozila između preduzeća Ruding, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji.

Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran - Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje - Donja Trnova - Glavičice - Mezgraja. Navedena zabrana saobraćaja ne odnosi na vozila "RiTE" Ugljevik.

Na regionalnom putu Rača - Vršani izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, radi regulisanja ulaza i izlaza vozila gradilišta, koja su angažovana na izgradnji dionice auto-puta Rača-Bijeljina.

Zbog sanaciji klizišta, do sutra je produženo Rješenje o obustavi saobraćaja za sva vozila na dionici regionalnog puta Razboj - Stanari - Rudanka, a saobraćaj se preusmjerava na alternativne putne pravce Razboj - Gornja Vijaka - Derventa - Doboj i Razboj - Tedin Han - Doboj.

Na dionici Foča - Goražde u mjestu Filipovići, na samoj liniji razgraničenja, zbog sanakcije klizišta, saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom, urađenom privremenom zaobilaznicom u dužini 150 metara, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na regionalnom putu Prijedor tri - granica Republike Srpske/FBiH/Stara Rijeka/ dolaziće do izmjene u režimu saobraćaja zbog prelaska radnih mašina preko navedenog puta.

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Јablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Zbog oštećenja mosta u Mačkovcu zabranjeno je odvijanje saobraćaja za teretna motorna vozila na regionalnom putu Mačkovac - Piperi.

Na dionici regionalnog puta Polje - Podnovlje, zbog pštećenja kolovoza, na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona.

Prelaz vangabaritnog tereta kretaće se na graničnim prelazima FBiH/RS Križ-Prnjavor, ulaz-auto-put-Banja Luka-Ramići, FBiH/RS Ždreban-Modriča-Šešlije-Doboj, RS/FBiH Karuše, FBiH/Stanić Rijeka-granični prelaz Brod, FBiH/RS Stanić Rijeka-Kostajnica-auto-put-izlaz Prnjavor, Šamac granični prelaz RS/FBiH Ledenice, FBiH/RS Stanić Rijeka-ulaz Kostajnica-auto-put-izlaz Drugovići-Klašnice, FBiH/RS Vrela-"EFT" Rudnik i "TE" Stanari, Gradiška-auto-put-Mahovljani-auto-put-Kostajnica, RS/FBiH Karuše, FBiH/RS Stanić Rijeka-ulaz Kostajnica-auto-put-izlaz Drugovići-Klašnice. Iz AMS mole vozače da na navedenim dionicama voze opreznije i poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na mostu Kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putnom pravcu Brodar-granica RS/RSR, Rudo, saobraćaj je zabranjen za motorna vozila mase više od 10 tona, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 kilometara na čas.

Na magistralnom putu Brod na Drini-granica BiH/Crna Gora /Šćepan Polje/, saobraćaj je zabranjen za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Do kraja godine obustavljen je saobraćaj za sva vozila i pješake u Banjaluci u Ulici put srpskih branilaca, u zoni mosta preko Široke Rijeke, zbog rekonstrukcije mosta preko Široke Rijeke–odnosno izgradnje novog mosta. Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, teretni saobraćaj će biti preusmjeren na Brzi put, Banjaluka–Laktaši.

Zbog radova na rekonstrukciji magistralnog puta, na ulazu u Hadžića, od danas će biti zatvarena jedna trake, te će se na ovom lokalitetu saobraćaj odvijati uz regulaciju semafora. Za ulazak u Hadžiće koristiće se alternativni pravci, u oba smjera.

U toku su radovi na magistralnom putu u Sarajevu, tranzit, od kružnog toka u Hrasnom do skretanja za Vraca, zbog čega se svakim danom, osim nedjelje, od 7.00 do 16.30 časova saobraćaj odvijati usporeno, jednom trakom.

Saobraćaj će se zbog radova tokom dana odvijati sporije na magistralnim putevima Modriča-Gradačac, Semizovac-Olovo, Bugojno-Kupres, Vitez-Nević Polje, Livno-Kamensko, Ripač-Dubovsko, na ulazu u Bugojno, iz smjera Rostova, i Kladanj, iz smjera Olova.

Zbog slijeganja puta na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa u funkciji je jedna traka, a brzina je ograničena na 20 kilometara na čas.

Na graničnim prelazima u BiH za sada nema dužih zadržavanja.