latinica  ћирилица
14/09/2023 |  09:48 ⇒ 12:02 | Autor: RTRS

Tadić: Šmit napokon počeo pokazivati da je u stanju da razumije situaciju

Pravnik Ognjen Tadić istakao je da je Kristijan Šmit, iako nije visoki predstavnik, napokon počeo pokazivati da je u stanju da razumije situaciju, nakon što je Šmit u medijima rekao da ne može promijeniti Ustav BiH zbog odluke Evropskog suda za ljudska prava nego to može samo učiniti parlament BiH.
Ognjen Tadić - Foto: RTRS
Ognjen TadićFoto: RTRS

Јasno mu je, dodaje Tadić, da visoki predstavnik ne može mijenjati ono što je napisano u Ustavu BiH.

- Јoš da shvati da visoki predstavnik ne može ni dopisivati odredbe u Ustav BiH! - objavio je Tadić na društvenoj mreži Iks.

Kako onda misli, kaže Tadić, da može dopisivati u Ustav BiH /Aneks četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma/ nadležnosti o imovini.

 

Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da je došlo do povrede člana jedan Protokola 12 /opšta zabrana diskriminacije/ i Evropske konvencije o ljudskim pravima zbog toga što Slaven Kovačević "nije adekvatno zastupljen u Domu naroda Parlamentarne skupštine i Predsjedništvu BiH".

Povodom izjave Kovačevića da je taj sud, prihvatajući njegovu apelaciju, javno "osramotio OHR", Šmit je rekao u medijima da sada postoji diskriminacija i da se dejtonski Ustav mora mijenjati, dopuniti, ali da Kovačević dobro zna da to nije nešto što on može promijeniti, nego treba doći do dogovora u parlamentu BiH.