latinica  ћирилица
14/09/2023 |  12:06 | Autor: SRNA

Vlada: Popis stanovništva ne smije biti politizovan

Popis stanovništva u Crnoj Gori, koji će početi 1. novembra, ne smije na bilo koji način biti politizovan, rečeno je na današnjoj sjednici crnogorske Vlade na kojoj je predstavljena informacija o popisu.
Vlada Crne Gore (Foto: Wikimedia Commons) -
Vlada Crne Gore (Foto: Wikimedia Commons)

Ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović rekao je da je popis najvažniji državni posao ove godine i da se sve aktivnosti u vezi sa tim sprovode punim intenzitetom.

Damjanović je ukazao da ima zlonamjernih pokušaja i nagovještaja da bi ova aktivnost mogla da se poremeti, eventualno i prekine.

- Mislim da smo dovoljno uradili u okviru zakonodavnog i institucionalnog dijela, kako nikome ne bi palo na pamet da pokuša da ometa ovaj proces - rekao je Damjanović.

On je dodao da Upravi za statistiku treba pružiti podršku kako bi ovu aktivnost sprovela nesmetano.

Damjanović je istakao da će rezultati popisa poslužiti kao osnova za donošenje svih javnih politikika, strategija i planova.

Skuština Crne Gore je 12. decembra prošle godine usvojila Zakon o popisu stanovništva, nakon čega je Vlada donijela Uredbu kojom je definisan datum njegovog održavanja i odluku o raspodjeli novca popisnim komisijama, čime je počela finalna faza priprema za taj posao.