latinica  ћирилица
14/09/2023 |  12:47 | Autor: SRNA

Nuždić: Odbranom nacionalnih simbola brani se i pravo na postojanje Srpske

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić izjavio je Srni da je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave stalni podsjetnik na ideal slobode koji srpski narod baštini, ocijenivši da odbrana nacionalnih simbola predstavlja i odbranu prava na postojanje Republike Srpske.
Viktor Nuždić - Foto: SRNA
Viktor NuždićFoto: SRNA

Nuždić je rekao da su Srbi u svojoj istoriji podnijeli ogromnu žrtvu da bi bili svoji na svome, a stradanje, progoni, etničko čišćenje obilježili su, nažalost, i ratove koji su se vodili na području bivše Јugoslavije devedesetih godina prošlog vijeka.

- Zato je praznik koji su 2021. godine ustanovila rukovodstva Srbije i Srpske od velike važnosti kao stalni podsjetnik na ideal slobode koju baštinimo. Važno je da ostanemo jedinstveni, nepokolebljivi u odbrani istine o onom što nam se dešavalo kroz istoriju, te da ne dozvolimo njeno prekrajanje - poručio je Nuždić.

Prema njegovim riječima, nacionalni simboli poput zastave izražavaju osjećaj ponosa i nacionalnog dostojanstva i baš iz tog razloga su u kontinuitetu napadani.

- Odbrana nacionalnih simbola u značajnoj mjeri označavala je i odbranu prava na postojanje Republike Srpske - istakao je Nuždić.

On je podsjetio da je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica 2021. godine bio jedan od organizatora prvog obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave održanog u Banjaluci.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra.

Na ovaj dan, 15. septembra 1918. godine, počeo je proboj Solunskog fronta.