latinica  ћирилица
14/09/2023 |  13:43 | Autor: SRNA

Konaković: Priča o konfliktu derogira sve što smo uradili

Ministar inostranih poslova u Savjetu minitara Elmedin Konaković rekao je danas da su partneri u vlasti na zajedničkom nivou postigli ono što ni jedna vlast odavno nije i da priča o konfliktu sve to derogira.
Elmedin Konaković - Foto: RTRS
Elmedin KonakovićFoto: RTRS

Konaković je, komentarišući izjavu Kristijana Šmita da postoji opasnost od raspada BiH ako OHR i strane sudije u Ustavnom sudu BiH ne ostanu, rekao je novinarima u Sarajevu da ne voli da priča o konfliktu.

- Priče o konfliktu derogiraju sve ono što radimo. Mi pričamo o BiH kao zemlji šansi, zemlji prilika - rekao je Konaković i dodao da svi dobro znaju šta se u BiH dešava kada se predlažu radikalna rješenja.

On je naveo da su partneri u vlasti na zajedničkom nivou do sada funkcionisali i da se svako držao date riječi, te da očekuje da će tako biti i u buduće.

- Podsjetio bih /predsjednika Republike Srpske/ Milorada Dodika i kolegu Stašu Košarca da imamo potpisan dokument u kojem stoji da će zakon o sudovima biti usvojen. Dužni su to ili će izigrati to - rekao je Konaković nakon sjednice Savjet aministara sa čijeg dnevnog reda je na zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara Staše Košarca skinut Nacrt zakona o sudovima BiH.

On je rekao da očekuje da će biti "završen zakon o sudovima, zakon o sukobu interesa i u vezi sa koordinatorom BiH za IPU".

Konaković je rekao da je "najpraktičnije da viši sud bude u Istočnom Sarajevu".

- Zašto bi smo pritvorenike i zatvorenike iz Istočnog Sarajeva morali voziti u Banjaluku i vraćati ih nazad. To su stvari oko kojih nemamo saglasnost. Nadam se da će kolege iz Republike Srspke shvatiti priliku koja će u oktobru biti prezentovana svim građanima u BiH - rekao je Konaković.