latinica  ћирилица
14/09/2023 |  19:02 ⇒ 19:36 | Autor: SRNA

U Srpcu obilježen dan nestalih i poginulih boraca

U Srpcu je danas obilježen Dan nestalih i poginulih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u kojem je 147 Srpčana dalo živote, a za desetoricom se i dalje traga.
Srbac-obilježen dan nestalih i poginulih boraca - Foto: SRNA
Srbac-obilježen dan nestalih i poginulih boracaFoto: SRNA

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Dragutin Stanojević rekao je, pozivajući se na podatke Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, još traga za 1.646 nestalih lica, od kojih je 1.011 civila, među kojima je 312 žena i djece.

On je dodao da se traga i za 623 pripadnika Vojske Republike Srpske i 12 pripadnika MUP-a, te da su ogorčeni jer je taj proces u zastoju, navodeći da je u ovoj godini identifikovano samo jedno lice srpske nacionalnosti.

- Republička organizacija je od osnivanja Instituta za nestale BiH bila nezadovoljna brojem pronađenih posmrtnih ostataka srpske nacionalnosti, jer je za 15 godina rada pronađeno samo 66 srpskih tijela, dok je operativni tim pronalazio godišnje 250 tijela - naglasio je Stanojević.

Prema njegovim riječima, zbog nezadovoljstva radom donesen je zaključak da se institut ukine i da se proces traženja vrati na entitetske komisije ili totalno reformiše.

Parastos poginulim služio je protonamjesnik Aleksandar Kusturić, koji je na obilježavanje ovog značajnog datuma doveo učenike sedmog razreda Osnovne škole "Јovan Јovanović Zmaj" iz Srpca.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da je današnje okupljanje još jedan način da se iskaže zahvalnost nastradalima i pozvao građane na jedinstvo s ciljem očuvanja Republike Srpske.

On je naveo da je ove godine pokrenuta aktivnost održavanja istorijskih časova u školama na području naše opštine, te je pohvalio današnji dolazak učenika na obilježavanje.

- Naša Republika Srpska živjeće onoliko dugo koliko mi budemo čuvali sjećanje na one koje su u njene temelje ugradili svoje živote, a sjećanja ćemo najbolje sačuvati prenoseći ih na naše potomke - rekao je Dragosavljević.

Cvijeće su u Spomen-sobi položili čalnovi porodica poginulih boraca, načelnik Dragosavljević, delegacije Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Boračke organizacije opštine Srbac, Udruženja ratnih vojnih invalida i SUBNOR-a.