latinica  ћирилица
15/09/2023 |  08:04 ⇒ 08:18 | Autor: CNN

Crveni vatreni mrav pojavio se u Evropi

Crveni vatreni mrav, jedna od najinvazivnijih vrsta na svijetu, prvi put je pronađen u Evropi, pokazalo je novo istraživanje u časopisu Current Biology.
Crveni vatreni mrav (Foto: Flickr/Creative Commons license) -
Crveni vatreni mrav (Foto: Flickr/Creative Commons license)

Uvezeni mrav, latinskog imena solenopsis invicta, porijeklom je iz Јužne Amerike ali se, tokom dvadesetog vijeka, proširio na veći dio Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Kariba, Kine i Australije, kaže Si-En-En.

Ovi insekti, kada su uznemireni, mogu biti agresivni i imaju bolan ubod, koji iritira kožu i može izazvati alergijske reakcije. Crveni mrav može oštetiti usjeve i poremetiti lokalne ekosisteme.

Naučnici s Instituta za evolucionu biologiju u Španiji, kazali su da su identifikovali 88 gnijezda crvenih vatrenih mrava, na pet hektara, u blizini grada Sirakuze na Siciliji u Italiji.

- Ovo je jedna od najgorih invazivnih vrsta i može se širiti alarmantno brzo - rekao je glavni autor studije Matia Menčeti.

- Pronalaženje ove vrste u Italiji bilo je veliko iznenađenje, ali znali smo da će ovaj dan doći - rekao je Menčeti.

Crveni vatreni mravi otkriveni su u uvezenim proizvodima u Španiji, Finskoj i Holandiji, ali kolonija, prije ove studije, nikada nije potvrđena.

Nije jasno kako su mravi stigli u predgrađe Sirakuze, a naučnici iza ove studije misle da su sigurno došli iz gradske trgovačke luke. Vjetar je mogao prenijeti leteće kraljice mrava sjeverozapadno od Sirakuze gdje se nalazi luka. Lokalni stanovnici rekli su da se broj ugriza povećao od 2019. godine.

Genetska analiza mrava otkrila je da su se najvjerojatnije proširili iz Sjedinjenih Država ili Kine, gdje ta invazivna vrsta ima kolonije. Oko sedam odsto evropskog kontinenta, uključujući velika urbana područja, poput Londona, Rima, Barselone i Pariza, imaju klimu koja je prikladna za tu vrstu mrava, zaključuju autori prema napravljenom modelu.

Invazivne vrste svijet svake godine koštaju najmanje 423 milijarde dolara, jer utiču na izumiranje biljaka i životinja, prijete bezbjednosti hrane i pogoršavaju ekološke katastrofe u cijelom svijetu, kaže se u izvještaju Ujedinjenih nacija koji je objavljen prošle sedmice, napominje Si-En-En.