latinica  ћирилица
15/09/2023 |  08:12 | Autor: SRNA

Dan srpskog jedinstva da postane proboj u pravo i pravdu

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta izjavio je da obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Drvaru ima ogroman značaj za buđenje nacionalne svijesti kod srpskog naroda.
Goran Broćeta - Foto: RTRS
Goran BroćetaFoto: RTRS

- Јedino naše jedinstvo i konstantno oplemenjivanje nacionalne svijesti može zaustaviti naše nestajanje sa vjekovnih ognjišta u FBiH. Dobro bi bilo da se širom FBiH gdje god ima Srba obilježi Dan srpskog jedinstva. Neka današnji dan postane naš proboj u pravo i pravdu - poručio je Broćeta.

On je rekao da je srpski narod u FBiH sveden na nivo statističke greške, a problema je mnogo, od kojih je jedan neizučavanje maternjeg srpskog jezika u Glamoču.

- U većini mjesta gdje Srbi žive ne poštuje se nijedna stavka koja odražava konstitutivnost srpskog naroda, te tako predstavlja u najvećem broju slučajeva mrtvo slovo na papiru. Da je to tako govori i najveći presedan ustavnog bespravlja u Glamoču, gdje je srpski narod po ustavu konstitutivan, srpska djeca većinska u školama, ali nažalost ne izučavaju srpski jezik i nacionalnu grupu predmeta. To je samo jedan primjer, a ima ih bezbroj - naveo je Broćeta.

Prema njegovim riječima, problemi Srba u FBiH se razlikuju i od toga u kojoj lokalnoj zajednici žive, u kom kantonu.

- Srpski narod u FBiH koji danas živi na ivici ambisa, potpuno obespravljen, ponižen i sveden na nivo statističke greške, na sve dozvoljene načine pokušava očuvati vjeru, kulturu, tradiciju i običaje našeg naroda na ovim prostorima - kaže Broćeta za Srnu.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju.

Ovaj praznik ustanovljen je 2020. godine kao dan sjećanja na Proboj solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.