latinica  ћирилица
15/09/2023 |  09:37 | Autor: RTRS

Raković: Šmit napada Dodika jer je personifikacija Srpske

Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je da posljednje izjave Kristijana Šmita o državnoj imovini, budućnosti BiH bez stranaca i prijetnje da će zabraniti obilježavanje Dana Republike Srpske na dosadašnji način potvrđuju da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik meta njegovih napada zato što je personifikacija Srpske.
Aleksandar Raković (Foto: rakovic.rs) -
Aleksandar Raković (Foto: rakovic.rs)

Komentarišući Šmitovu izjavu sarajevskoj N1 televiziji da imovina pripada državi, a ne entitetima, kao i njegove opaske o Dodikovom viđenju tog problema, Raković je istakao da je Šmit izmislio da je Dodik rekao da je imovina Republike Srpske njegova, što nije tačno.

- Dodik je rekao da je to imovina Republike Srpske, a ne njegova lična. Šmit je to izmislio i zlonamerno protumačio. On namerno personalizuje sve ovo da bi usmerio napad na Dodika, na koga atakuje zato što personifikuje Republiku Srpsku. To je razlog zašto to Šmit radi na jedan personalizovan i pokvaren način - rekao je Raković za Srnu.

Govoreći o Šmitovoj prijetnji da će spriječiti obilježavanje Dana Republike Srpske na način kako je to rađeno do sada, Raković je naveo da će se taj praznik obilježavati i ubuduće kao i dosad, te da ne postoji nikakva šansa da Šmit nametne drugačije rješenje po tom pitanju.

Komentarišući poruku Šmita da bi odlazak OHR-a i stranih sudija izazvao konflikte i raspad BiH, Raković je ocijenio da je jedino rješenje da OHR i međunarodne sudije odu iz BiH.

- Nema ničeg nelegitimnog da se o tome razgovara, kao i o razdruživanju u BiH, jer je očigledno da Šmit ima nameru da, zajedno sa tim međunarodnim sudijama, i dalje upravlja sa BiH kao kolonijom - ukazao je Raković.

Prema njegovim riječima, većinska volja naroda je da BiH ne može da funkcioniše u sadašnjem obliku.

- To nije moguće s obzirom na to da se niko ne vraća izvornom Dejtonu, a Srpska gotovo preko svake mere moli da se svi vrate tome - ukazao je Raković.

On je naveo da tabu tema ne smije biti činjenica da se BiH održava nasiljem zapadne zajednice u ovom vidu, kao i da se razgovara o tome kakva bi bila budućnost BiH kada u njoj OHR-a i stranih sudija ne bude bilo.

- U ovom slučaju Šmit, koji ima ulogu okupacionog guvernera, preko obrazloženja koja su nesuvisla, a čak su drska i bezobrazna, ima nameru da produži okupaciju BiH - zaključio je Raković.