latinica  ћирилица
15/09/2023 |  11:04 ⇒ 11:04 | Autor: SRNA

U Dejtonu pregovarali predstavnici tri konstitutivna naroda, a ne zastupnici ideje "građanska BiH"

Profesor ustavnog prava Siniša Karan upitao je da li možemo zamisliti da su 1995. u Dejtonu sjeli Sejdić, Finci, Zorić, Pilav, Pudarić, Komšić i Kovačević i potpisali mir i da je 1995. godine rat prekinut dogovorom zastupnika ideje, kako je odmila nazivaju, "građanske BiH"?
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

Karan je ukazao da se nijednog trena ne smije zaboraviti da su u Dejtonu sjeli predstavnici tri konstitutivna naroda i dogovorili mir i zajednički život.

- Konačno su maske pale, građanin /Kristijan/ Šmit je jasno rekao da je dio međunarodne zajednice koristio presude Ustavnog suda BiH i odluke visokih predstavnika kao alat da bi na silu mijenjali ustavni poredak i stvarali "građansku BiH", tj. unitarnu državu sa ciljem dominacije jednog /bošnjačkog/ naroda kroz odustajanje od ideje konstitutivnosti - istakao je Karan.

On je izjavio Srni da ovakve aktivnosti, tek odjevene u "demokratsko" ruho predstavljaju opasnost po sve građane u BiH.

- Politika dominacije, destabilizacije, te opasna politika prevlasti koju godinama provode Ustavni sud BiH i OHR je rušilačka politika! - ocijenio je profesor ustavnog prava.

On je podsjetio da je Dejtonskim mirovnim sporazumom konstituisana BiH koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata, dok se prava svih ostalih moraju uvažiti i poštovati, pri čemu se prava jednog od tri konstitutivna naroda ne smiju nikako narušavati.

- Bilo kakva odluka ili promjena koja bi narušila ravnotežu između tri naroda bi bila opasna po samu BiH. Politika dominacije svjesno ruši BiH, ali mora se znati da je konstitutivnost ključni, esencijalni, generički, konstitucionalni element kao krovno, opšte i najveće načelo i ideja jedine moguće poveznice tri naroda /nosioca suvereniteta/, teritorijalno određeni u dva entiteta - pojasnio je Karan.

On je naveo da je u BiH neophodno očuvati mir i stabilnosti, a to je moguće samo uz uvažavanje ženevsko-njujorških osnovnih dogovorenih principa u kojima je konstitutivnost nadnačelo, princip i ustavna norma, okvir mogućeg - suprotan principu dominacije kao okvira nemogućeg.