latinica  ћирилица
15/09/2023 |  11:38 | Autor: SRNA

Livno: Srpski povratnici bez osnovnih uslova za život zbog nebrige federalnih vlasti

Srpski povratnici u selima kod Livna žive bez vode, puta, prodavnice, obnovljenih kuća, jer gradske i federalne vlasti nemaju sluha za njihove probleme, rekao je Srni predsjednik Skupštine Udruženja "Ognjište" iz Gubina kod Livna Nedeljko Vukovljak.
Livno - Srpsko selo Provo dobilo priključak za struju - Foto: SRNA
Livno - Srpsko selo Provo dobilo priključak za strujuFoto: SRNA

On je naveo da srpski povratnici u Livanjskom polju nemaju komunikaciju sa vlastima u Livnu, kao i federalnim institucijama.

- Niko sa nivoa Federacije BiH za 28 godina od rata nije obišao srpske povratnike u Livanjskom polju, a živimo bez vode, kupujemo cisterne vode iz Livna, nisu nam obnovljene kuće, asfaltirani putevi, nema podrške kroz nabavku mehanizacije, pomoći u poljoprivredi i stočarstvu - rekao je Vukovljak i dodao da sve to zaustavlja i otežava povratak.

Prema njegovim riječima, Srbi koji su se vratili u Livanjsko polje muku muče i sa egzistencijom.

- Povratak bi olakšala i podrška kroz mehanizaciju koja bi bila namijenjena poljoprivredi, ali isto tako zadruga preko koje bi stanovništvo moglo da prodaje svoje proizvode - rekao je Vukovljak i dodao da je Livanjsko polje pogodno i za pčelarstvo i stočarstvo.

On je naveo da je putna infrastruktura veoma bitna za povratak i povratnike.

- Regionalni put koji spaja Bosansko Grahovo sa Livnom, a prolazi kroz sela Sajković, Gubin, Provo i Čaprazlije je makadamski. Mi čak nemamo ni prodavnice, organizovani prevoz, a loša je i zdravstvena zaštita - rekao je Vukovljak i dodao da je loš i signal za mobilnu telefoniju.