latinica  ћирилица
15/09/2023 |  12:01 ⇒ 13:01 | Autor: RTRS

Drvar: Srbi ne vrijeđaju druge kad obilježavaju nacionalne praznike

Srbi u Drvaru obilježavaju nacionalne praznike ne vrijeđajući druge narode, dok Bošnjaci u Bosanskom Petrovacu neprimjerenim ponašanjem i usklicima vrijeđaju Srbe, rekla je načelnica opštine Drvar Dušica Runić.
Opština Drvar - Foto: SRNA
Opština DrvarFoto: SRNA

- Drvar obilježava svoje nacionalne praznike ne vrijeđajući druge i poštujući kulturu i tradiciju drugih naroda koji žive na prostoru ove opštine. Hrvatima u Drvaru niko ne uskraćuje pravo obilježavanja nacionalnih praznika, ali na kulturan način, kao ni Srbima kojih je više od 90 odsto - navela je Runićeva.

Ona je istakla da neprimjereno ponašanje i usklici Bošnjaka u Bosanskom Petrovcu "Tekbir" i "Alahu ekber" vrijeđaju i Drvarčane, jer su Drvar i Petrovac prijateljske opštine.

- Neprimjereno ponašanje i usklici, veličanje nacionalističkih vođa Bošnjaka u Bosanskom Petrovcu, kao i nepravedno postupanje prema pripadnicima srpskog življa u Bosanskom Petrovcu vrijeđa i nas u komšiluku jer Petrovac doživljavamo prijateljskom opštinom i Drvarčani svakodnevno borave u Petrovcu zbog mnogo razloga - rekla je Runićeva.

Ona je navela da su Drvarčani iznenađeni posljednjim događajima u Bosanskom Petrovcu i smatra da je to učinila samo grupa istomišljenika i da takav model ponašanja ne dijele svi Petrovčani.

U Bosanskom Petrovcu Bošnjaci su juče slavili 28 godina "slobode", uz ratne zastave takozvane Armije BiH i uzvikivanje "Tekbir" i "Alahu ekber".

Drvar je jedina opština u federaciji BiH koja danas obilježava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave a na gradskim ulicama ali i stambenim objektima vijore se srpske trobojke.