latinica  ћирилица
15/09/2023 |  14:10 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Ultrafest za studente banjalučkog Medicinskog fakulteta (FOTO/VIDEO)

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske organizovao je prvi Ultrafest za studente Medicinskog fakulteta u Banjaluci.
Ultrafest za studente medicine - Foto: Ustupljena fotografija
Ultrafest za studente medicineFoto: Ustupljena fotografija

Јednodnevni trening koji pohađa 30 studenata fokusiran je na primjenu ultrazvuka u hitnim medicinskim situacijama.

Ovakva vrsta edukacije u Sloveniji se održava od 2015. godine.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je da je iza ove ustanove mnogo edukacija koje su dovele do unapređenja rada UKC koji je dostigo nivo evropskih i svjetskih zdravstvenih ustanova.

- Ponosan sam na naše uspjehe, ali tu nećemo stati, nastavićemo sa investicijama u opremu i kadar. Veliko hvala mojim saradnicima i kolegama iz Slovenije - rekao je Đajić.

Doktorka Taja Rukavina iz Kliničkog centra u Mariboru rekla je da je edukaciju prošlo više od 100 ljekara iz Banjaluke.

- Značaj se ogleda u implementiranju ultrazvuka u svakodnevnom radu. Kod ovog događaja značajno je da su uključeni i studenti, jer što ranije se upoznaju sa osnovama ultrazvuka, lakše i brže će ga implementirati u svom budućem kliničkom radu. Radujemo se daljoj saradnji - rekla je Rukavina.

Milan Stupar, student Medicinskog fakulteta iz Banjaluke, izrazio je zadovoljstvo što su studenti imali priliku da idu u korak sa evropskim zemljama kada su u pitanju vannastavne aktivnosti.

- Ultrafest je radionica koja će značiti za studente starijih godina jer je UZV jedna od esencijalnih metoda dijagnostike i samim tim je znanje iz ove oblasti neophodno za naš budući poziv - rekao je Stupar.