latinica  ћирилица
15/09/2023 |  15:11 ⇒ 15:29 | Autor: RTRS

Kozarska Dubica - herojska odbrana stanovništva i grada

Učesnici odbrane Kozarske Dubice od hrvatske agresije 18. i 19. septembra 1995. godine evocirali su danas uspomene na herojsku odbranu stanovništva i grada,te inicirali snimanje igranog ili dokumentarnog filma kako bi od zaborava bila sačuvana presudno značajna bitka odbrane zapadne granice Republike Srpske na samom kraju rata.
Kozarska Dubica (foto: rtv-kd.com) - Foto: RTRS
Kozarska Dubica (foto: rtv-kd.com)Foto: RTRS

- Tražićemo od kinematografije i Republike Srpske i Srbije da se snimi film o odbrani Kozarske Dubice, odnosno zapadnih granica Republike Srpske jer je odbrana ovog područja bila sudbonosnija i značajnija bitka nego sam proboj koridora s obzirom da ovdje nije moglo biti popravnog ili druge šanse - rekao je Reljić.

On je istakao da je Kozarska Dubica odbranjena voljom stanovništva, oficira, vojske i policije koji su hrvatskoj vojsci pružili žestok otpor.

- Prevladalo je kozaračko ljuto srce i ponos i naš grad je spasen, a ljudi su ostali na svojim ognjištima. Današnja mapa Republike Srpske izgleda ovako kako izgleda zahvaljujući toj presudnoj zadnjoj bici u kojoj je Kozarska Dubica odbranjena u Otadžbinskom ratu - rekao je Reljić.

Komandant odbrane Kozarske Dubice u septembru 1995. godine Pantelija Ćurguz zahvalio je za prijem načelniku opštine i rukovodstvu Opštinske boračke organizacije i istakao da je 18. septembar najznačajniji datum u istoriji naroda na ovim prostorima.

On je istakao da ovaj datum treba obilježiti na dostojanstven način koji zaslužuje takav događaj i bitka koja je odredila sudbinu ovih prostora, naroda i Republike Srpske u cjelini.

- Odbrana Kozarske Dubice i zapadnih granicaje praktično je omogućila da imamo Republiku Srpsku s obzirom da znamo da je namjera agresora bila da izađu na Drinu i da za sva vremena protjeraju srpski narod sa ovih prostora, kao što su to uradili iz Republike Srpske Krajine - rekao je Ćurguz.

Dan odbrane sjeverozapadne granice Republike Srpske i opštine Kozarska Dubica od hrvatske agresije u septembru 1995. godine biće obilježen u ponedjeljak, 18. septembra, kod Spomen krsta u porti Spomen hrama Svete Petke, a svi učesnici današnjeg prijema kod načelnika opštine pozvali su sugrađane da prisustvuju obilježavanju ovog datuma, kada je, uz velike žrtve, prije 28 godina odbranjena Kozarska Dubica.

U napadu Hrvatske vojske na područje opštine Kozarska Dubica , 18. i 19. septembra 1995. godine, za samo dva dana opština je izgubila 46 stanovnika.