latinica  ћирилица
15/09/2023 |  16:36 | Autor: SRNA

Pavlović: Šmit pokušava da završi posao ideoloških i političkih predaka

Republika Srpska je stvorena kao srpsko "ne" novom genocidu, ali geopolitički cilj Zapada nije se promijenio, pa i danas Njemačka, preko svojih visokih predstavnika u BiH, nastavlja sa politikom iz 19. i 20. vijeka, rekao je direktor Centra za socijalno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović.
Dušan Pavlović - Foto: SRNA
Dušan PavlovićFoto: SRNA

- Tako njemački činovnik Kristijan Šmit, koji je otvoreno veliča neke od najvećih nacističkih zločinaca i koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, na svaki način pokušava da završi posao svojih ideoloških i političkih predaka - rekao je Pavlović.

On je naveo da je Republika Srpska stvorena 9. januara 1992. godine kao srpsko "ne" novom genocidu i da zato nema namjeru da dopušta poniženje i novu okupaciju svoje djece od starih neprijatelja.

Pavlović je istakao da legalno izabrano rukovodstvo Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom, koji je direktni potomak preživjelih žrtava genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, kao i mnogi, svim raspoloživim snagama i sredstvima štiti Srbe zapadno od Drine, koji su preživjeli genocid i atak Zapada.

- Republika Srpska je istinsko ogledalo kako nas Srba, tako i naših neprijatelja, kao i svih koji se nazivaju našom braćom i prijateljima - rekao je Pavlović za RT Balkan.

U tekstu se podsjeća da je 13. septembra obilježen Sabor novomučenika jasenovačkih, koji je od 2012. godine uključen i u kalendar Ruske pravoslavne crkve, kao i da je u strašnom sistemu logora smrti Јasenovac ubijeno oko 700.000 pravoslavnih Srba.

Govoreći o genocidu nad pravoslavnim Srbima u marionetskoj NDH i njegovim posljedicama, Pavlović je istakao da je, nakon što je razrušila Kraljevinu Јugoslaviju, nacistička Njemačka predala milione Srba pod kontrolu svojih saveznika Hrvata, muslimana, Albanaca, Mađara i Bugara.

Nijemci su odobravali, pa čak i podržavali poniženja, dehumanizaciju, mučenja, silovanja, masovna ubistva djece i faktički genocid nad Srbima, a u NDH nacisti su, dodao je on, formirali 13. diviziju SS "Handžar", koja je vršila monstruozne zločine.

Prilikom njenog formiranja nacističko rukovodstvo je, kaže Pavlović, sarađivalo sa "Muslimanskom braćom" na teritoriji današnje BiH i velikim jerusalimskim muftijom El Huseinom, liderom "Muslimanske braće" na teritoriji tadašnje Palestine.

- Posljedice njemačkom nacističkog projekta za Srbe su takvi da je u viševjekovnim srpskim krajevima nije bilo mladih Srba za vojnu službu do sredine šezdesetih godina 20. vijeka, a broj Srba u gradovima u kojima je srpsko stanovništvo ranije bilo većinsko, nije dostigao čak ni broj stanovnika iz 1941. godine - ističe ovaj stručnjak.

Prema njegovim riječima, kada je poslije pada Berlinskog zida krajem osamdesetih godina 20. vijeka Njemačka započela raspad Јugoslavije, uradila je to ponovo preko hrvatskih i muslimanskih sljedbenika radikalne ideologije, koje je koristila i za vrijeme genocida nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

U isto vrijeme, dodao je on, počinje i prvi proksi rat političkog Zapada, u datom slučaju protiv Srba u Hrvatskoj i BiH, koji je dostigao svoj vojni vrhunac 1999. godine napadom na Srbiju.

Pavlović je naveo da je, pripremajući se za rješavanje srpskog pitanja u Јugoslaviji, politički Zapad započeo medijsku kampanju za dehumanizaciju i demonizaciju Srba, kao i rušenje jedinstvenog srpskog prostora.

U isto vrijeme, napominje on, kako bi imali mogućnost da izvrše novi zločin, neophodno je bilo započeti aktivnost na prikrivanju, iskrivljavanju i manipulaciji istorijskim podacima iz vremena Drugog svjetskog rata.

- Na taj način, po svojoj suštini nacistička srbofobija je devedesetih godina postala globalni fenomen - ocijenio je Pavlović.