latinica  ћирилица
15/09/2023 |  17:02 ⇒ 19:18 | Autor: RTRS

Јanjetović: Iz Njemačke samo stižu problemi; Predstavnicima međunarodne zajednice pokazati izlazna vrata

Željko Јanjetović, bivši ambasador BiH u Njemačkoj rekao je za RTRS da Njemačka podržavajući ovakvog Kristijana Šmita, koji nema pravni legitimitet, profesionalni dignitet i koji svojim odlukama izaziva bijes podjednako u Sarajevu i u Banjaluci, pa i Mostaru, postaje dio problema, a ne dio rješenja u BiH.
Željko Јanjetović - Foto: Ustupljena fotografija
Željko ЈanjetovićFoto: Ustupljena fotografija

- Iz Njemačke nam stižu problemi, a u Njemačku odlazi naša mladost i znanje. Rješenje leži u razgovoru i dogovoru unutar BiH, a nekompetenim i nedobronamjernim predstavnicima međunarodne zajednice trebamo pokazati gdje su izlazna vrata. BiH jeste dobra diplomatska tezga, ali na štetu svih nas koji u njoj živimo - kaže Јanjetović.

Јanjetović komentarišući navode Vlade Njemačke da bi naredba Milorada Dodika, predsjednika Srpske, da se Kristijan Šmit uhapsi, bila nezakonita i predstavljala bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao da smo svi svjedoci da je Njemačka spoljna politika nakon odlaska Angele Merkel, u potpunosti izgubila kurs i svoj međunarodni kredibilitet.

- Njemačka je ophrvana brojnim unutrašnjim ekonomskim i političkim problemima, upada iz greške u grešku, nanoseći ogromnu štetu kako samoj Njemačkoj, tako i nekim od njenih spoljnopolitičkih prioriteta, kao što je priključenje BiH i regije Zapadnog Balkana EU - istakao je Јanjetović.