latinica  ћирилица
15/09/2023 |  22:09 ⇒ 22:35 | Autor: RTRS

Dodik: Nisam nikakva opasnost za evropsku bezbjednost

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da da nije nikakva opasnost za evropsku bezbjednost i da je njemački ministar spoljnih poslova Analena Berbok dezinformisala američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.
Milorad Dodik -
Milorad Dodik

Dodik je rekao da mu je žao što je Berbokova dezinformisala Blinkena, pojasnivši da Njemačka nije zaustavila sredstva njemu već Republici Srpskoj.

- Mi smo zamolili da se što prije povuku kako bi mogli doći novi investitori - napomenuo je Dodik.

Dodik je rekao kako želi da predoči Blinkenu da sprovodi Dejtonski sporazum. "Držim se tog dokumenta koji ste vi kreirali. Branim dokument koji ste vi napisali", napisao je Dodik na "Iksu".

On je naveo da bi volio da bilo ko predoči jednu rečenicu, akciju ili odluku kojom je izašao van tog njihovog dokumenta o BiH.

- Šta to treba da uradim, a ne radim što je u Dejtonskom sporazumu? Nisam ja nikakva opasnost za evropsku bezbjednost. Sprovodim i branim mirovni sporazum koji ste vi 1995. napisali i njime zaustavili rat - zaključio je Dodik.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da je sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Analenom Berbok danas razgovarao o regionalnoj bezbjednosti u Evropi, a naročito o BiH.

- Veoma cijenimo njemačko rukovođenje kada je riječ o ograničavanju određenih finansijskih tokova prema predsjedniku Republike Srpske /Miloradu/ Dodiku, ponovnom pridruživanju i jačanju Euforovog programa Altea - rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Vašingtonu.