latinica  ћирилица
16/09/2023 |  08:36 ⇒ 09:37 | Autor: SRNA

Krupa na Uni: Počinje manifestacija "Otvorena bašta sljezove boje"

Dvodnevna manifestacija "Otvorena bašta sljezove boje" biće otvorena danas u Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića.
Hašani - Branko Ćopić - Foto: SRNA
Hašani - Branko ĆopićFoto: SRNA

Manifestacija će biti otvorena u 10.00 časova u učionici na otvorenom kod Ćopićeve rodne kuće, a otvaranju će prisustvovati i pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

U sklopu manifestacije biće održana likovna kolonija, istorijski čas o vremenu u kojem je živio i stvarao Branko Ćopić, kao i šahovski turnir, te prigodan kulturni program i prezentacija tradicionalnih jela.

Vršilac dužnosti direktora Јavne ustanove "Bašta sljezove boje" Blaženka Kenjalo rekla je ranije Srni da će slikari, učesnici manifestacije, raditi djela inspirisana likovima iz djela Branka Ćopića.

Ona je podsjetila da je završeno uređenje podruma rodne kuće Branka Ćopića i obavljeno markiranje puta od Rudica u opštini Novi Grad do Hašana u opštini Krupa na Uni.

Rodna kuća Branka Ćopića, obnovljena sredstvima Vlade Republike Srpske, otvorena je 31. jula 2020. godine.

Završetak projekta učionica na otvorenom, koji su zajednički finansirale vlade Srpske i Srbije, ozvaničen je 23. septembra prošle godine.

Mlin djeda Triše, dio projekta "Bašta sljezove boje", osmišljen 2015. godine, povodom 100 godina od rođenja Branka Ćopića, obnovljen je sredstvima iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a 26. marta 1984. godine izvršio je samoubistvo, skočivši sa mosta na Savi u Beogradu.

Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine i Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine.

Njegova antologijska zbirka pripovjedaka "Bašta sljezove boje" osvojila je Njegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu dobio je 1958. godine za roman "Ne tuguj, bronzana stražo".

Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti.