latinica  ћирилица
16/09/2023 |  09:18 | Autor: SRNA

Vrhovac: IRB dovodi poslovni svijet u Srpsku

Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac izjavio je da je "Invest forum", koji će u utorak 19. septembra, biti održan u Banjaluci, kruna svih aktivnosti IRB-a na promociji potencijala Srpske, te naglasio da ova banka dovodi poslovni svijet u Srpsku.
Dražen Vrhovac (foto: IRB Republike Srpske) -
Dražen Vrhovac (foto: IRB Republike Srpske)

- Razgovarali smo sa brojnim investitorima, privrednicima, predstavnicima vlasti. Bili smo domaćini, obišli Evropu i svijet, predstavili naše potencijale, a sad taj poslovni svijet dovodimo u Republiku Srpsku, da na licu mjesta vide sve naše prednosti i zašto je dobro ulagati u Srpsku - rekao je Vrhovac za Srnu.

On je naglasio da je ponosan na to što je IRB stvorio temelj i uspostavio kontakte za ovako veliki događaj u Banjaluci na kojem će, zajedno sa Vladom Republike Srpske, biti domaćini za više od 300 učesnika iz Evrope, ali i cijelog svijeta.

- U utorak ćemo ugostiti privrednike iz više od 20 zemalja, predstavnike vlasti, privrednih komora, diplomatskog kora. Razgovaraćemo isključivo o ulaganju u Republiku Srpsku i dati šansu privrednicima za saradnju, ali i pokazati da je Republika Srpska dobar domaćin - naveo je Vrhovac.

On je istakao da Srpska ima šta da ponudi u oblasti turizma, hidro-potencijala, industrije...

- Raspolažemo značajnim resursima u oblasti metalne i elektroindustrije, industrije tekstila, kože i obuće, drvoprerađivačke i prehrambene industrije, u informaciono-komunikacionom sektoru... Sve ovo je privuklo strane ulagače sa kojima smo razgovarali i forum je prilika za predstavljanje i međusobno uvezivanje  dodao je Vrhovac.

On je naglasio da je glavni cilj povezivanje privrednika Republike Srpske sa privrednicima iz inostranstva, a sve radi novih investicija, otvaranja radnih mjesta i jačanja privrede.

Prema njegovim riječima, "Invest forum" je podijeljen u dva dijela.

- U prvom dijelu IRB će iz svog ugla predstaviti investicione mogućnosti i potencijale Republike Srpske. Ministarstvo finansija predstavlja stimulativnu poresku politiku u Srpskoj za investiranje, dok će Vlada Srpske prezentovati projekte u sektorima privrede i upoznati nas sa pogodnostima za ulaganje u Republici Srpskoj. Gradovi i opštine Srpske predstaviće mogućnosti investiranja u poslovne zone - naveo je Vrhovac.

U drugom dijelu uslijediće sastanci između privrednika, te privrednika sa predstavnika vlasti.

Podršku forumu su pružili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao i predsjednik Vlade Radovan Višković.

Prvi "Invest forum" u organizaciji Vlade Republike Srpske i IRB-a Srpske biće održan u Banjaluci u utorak, 19. septembra, a okupiće više od 300 privrednika iz Evrope i svijeta.

"Invest forumu" pod nazivom naziva "Iskoristi priliku - investiraj u Srpsku" prisustvovaće privrednici iz Italije, Јapana, Kine, Turske, Švajcarske, Srbije, Austrije, Mađarske, Ruske Federacije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hrvatske, Grčke, Holandije, Poljske, Slovenije, Azerbejdžana, Češke, Njemačke, Velike Britanije, Bjelorusije i Belgije.

Među učesnicima su i predstavnici vlasti, privrednih komora, diplomatskog kora.