latinica  ћирилица
16/09/2023 |  09:22 ⇒ 09:24 | Autor: SRNA

Davidović: Srbi u Bosanskom Petrovcu žive od svog rada, FBiH ne pruža dovoljno podrške

Srbi u Bosanskom Petrovcu žive na svome, od sopstvenog rada i pomoći Republike Srpske i Srbije, dok Federacija BiH ne pruža dovoljno podrške povratnicima, rekao je predsjednik Opštinskog vijeća Nemanja Davidović.
Bosanski Petrovac - Foto: RTRS
Bosanski PetrovacFoto: RTRS

Davidović je ukazao na to da Srbi u Bosanskom Petrovcu žive u teškim uslovima i da imaju mnogobrojne probleme.

- Teški uslovi života ogledaju se u lošoj putnoj i vodovodnoj infrastrukturi. Osim toga, Srbi teško dolaze do zaposlenja, a o napredovanju u karijeri je suvišno i govoriti. Tu je i društvena stigmatizacija kojoj svjedočimo iz dana u dan, a nemile scene koje je posljednjih dana moguće vidjeti u Bosanskom Petrovcu i u medijima čine da se Srbi koji u ovdje žive vijekovima osjećaju nepoželjeno na vlastitom ognjištu - rekao je Davidović za Srnu.

Prema njegovim riječima, FBiH nedovoljno brine o povratničkom stanovništvu u Bosanskom Petrovcu.

- Srbi iz Bosanskog Petrovca nemaju svoje predstavnike u institucijama FBiH i pomoć sa nivoa Federacije je nedovoljna za povratnike. Problem koji Srbi u Unsko-sanskom kantonu imaju sa izbornim zakonom ogleda se u nemogućnosti da u sadašnjim zakonskim okvirima izaberu relevantne narodne predstavnike - istakao je Davidović.

On je ocijenio da je osnova svih problema u nedovoljnoj podršci institucija FBiH i kantona povratnicima u kantonu, pa tako i u Bosanskom Petrovcu.