latinica  ћирилица
16/09/2023 |  10:04 | Autor: RTS

Drecun: Postalo je potpuno jasno da Priština ometa napredak u dijalogu, ZSO istaknuta u prvi plan

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže, povodom neuspjeha sastanka u Briselu, da je jedino što je dobro to da je sada potpuno postalo jasno da je prištinska strana ta koja ometa postizanje bilo kakvog napretka u dijalogu, i da u prvi plan sada ipak istaknuta Zajednica srpskih opština, pošto je neko vrijeme bila potisnuta u drugi plan.
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Posljednji razgovori pregovarača u Briselu završeni su bez uspjeha. Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije prihvatio kompromisni prijedlog EU.

Neimenovani izvor iz Brisela kaže da u takvim okolnostima neće biti daljih sastanaka na najvišem nivou i najavljuje odgovor do početka oktobra.

Drecun je za RTS rekao da je, imajući u vidu da su stavovi strana bili unaprijed veoma snažno definisani, to zaista očekivana situacija.

- Јedina nepoznanica bila je da li su možda posrednici EU u ovim pregovorima pripremili nešto novo, neki novi prijedlog ili možda nekakve mjere kojima bi zaprijetili Prištini, i tu se praktično ništa novo nije desilo. Napravljen je taj nekakav kompromisni prijedlog samo o redoslijedu pregovora, dakle o čemu da se razgovara paralelno - navodi Drecun.

Što se tiče nastavka dijaloga, Drecun očekuje da će novih sastanaka biti, pošto je u pitanju proces.

- Ne bi bilo dobro da dijalog prestane. Kako ćemo rješavati probleme? Neophodno je da se između Beograda i Prištine održava komunikacija. Ma koliko ona bila teška i ne donosila uspjehe, ali ipak, kada održavate tu komunikaciju, kada o nečemu razgovarate, postoji kakva-takva šansa da postignete neki dogovor - smatra Drecun.

Napominje da će sljedeći sastanak morati da se dobro pripremi, da se vidi o čemu će se razgovarati ne samo na visokom nivou, već i na nivou timova pregovarača, da se pripremi unaprijed neki dogovor.

- Ako hoćemo napredak, onda moramo da otklonimo uzrok koji je doveo do neuspjeha na ovom sastanku. Borelj je sam rekao da je uzrok neuspjeha ovog sastanka i nepostizanja dogovora, insistiranje Aljbina Kurtija na de fakto priznanju. Onda morate vi sa njim da otklonite taj razlog. Da odustane od toga. Da ne insistira i ne zloupotrebljava taj prijedlog sporazuma EU o putu normalizacije odnosa za postizanje de fakto priznanja. Ako to ne urade, neće biti uspjeha ni na narednom sastanku, neće biti nikakvog napretka u svemu tome - smatra Drecun.

Kada je riječ o mogućem uvođenju nekih jačih sankcija Prištini, ocjenjuje da to u političkom smislu ne zabrinjava mnogo Aljbina Kurtija, i da ne gubi podršku zbog tih mjera koje je uvela EU.