latinica  ћирилица
16/09/2023 |  10:57 ⇒ 14:41 | Autor: SRNA

Stevandić: Deklaraciju o nezavisnosti Srpske pišu Šmit i strani ambasadori koji krše Dejton (VIDEO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da "deklaraciju o nezavisnosti Republike Srpske" pišu Kristijan Šmit i strani ambasadori koji krše Dejtonski mirovni sporazum.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

- Nije naš primarni cilj otcjepljenje, ali ako je to jedini način da očuvamo glavu i da sačuvamo Republiku Srpsku, mi to nećemo moći da izbjegnemo - rekao je Stevandić.

On je istakao da sve što radi Republika Srpska jeste odgovor na ugnjetavanje i pokušaj da sudbina Srba u BiH ne bude kao sudbina Srba u Republici Srpskoj Krajini ili srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Republika Srpska ne dozvoljava tu vrstu sile. Ona donosi političke odluke na visokom nivou, u parlamentu i vladi, i ona ima institucionalno pravo da ne dozvoli Šmitu, jer on nema nikakvog dokumenta koji bi mu omogućio da to radi - poručio je Stevandić.

On ukazuje da, na isti način na koji krši Kumanovski sporazum i Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN, Zapad pokušava da krši dejtonske principe - vitalne principe na kojima počiva mir, razvoj i budućnost BiH, a to su da za sve mora da postoji saglasnost tri naroda i dva entiteta.

- Mi nećemo da dozvolimo da budemo bez snage i mogućnosti da se aktivno branimo. Prema tome, deklaraciju o nezavisnosti Republike Srpske pišu Šmit i strani ambasadori koji krše Dejtonski mirovni sporazum. Nas na nezavisnost tjeraju, to nije naš primarni cilj - rekao je Stevandić jutros za TV Hepi.

Stevandić je istakao da u Republici Srpskoj nijedan narod nije ugrožen, sve institucije funkcionišu tako da svima garantuju ravnopravnost, jedino su prava Srba u BiH ugrožena.