latinica  ћирилица
16/09/2023 |  11:03 | Autor: SRNA

Perišić: Amerika po ko zna koji put izdiktirala nove zadatke Njemačkoj

Profesor geopolitike Srđan Perišić izjavio je da susret državnog sekretara SAD Entonija Blinkena sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Analenom Berbok po ko zna koji put govori da je Amerika izdiktirala nove zadatke i obaveze Njemačkoj, koji se odnose i na Republiku Srpsku.
Srđan Perišić - Foto: RTRS
Srđan PerišićFoto: RTRS

- Oni se odnose na Ukrajinu, Kinu i Republiku Srpsku. Što se tiče Srpske, Blinken traži da Njemačka upotrijebi sve poluge moći kojim će narednih mjeseci da udari na Srpsku i predsjednika Republike Milorada Dodika. Vidimo da su to ekonomske sankcije, ali i prijetnja upotrebom sile kroz misiju Eufora, kao i upotreba Kristijana Šmita - rekao je Perišić.

Prema njegovim riječima, njemačke sankcije ne daju rezultate jer se Srpska ekonomski okrenula Kini, Mađarskoj, Rusiji, a, s druge strane, misija Eufora je u nadležnosti Savjeta bezbjednosti UN, koji na godišnjem nivou analizira i produžava tu misiju.

- Naravno, može se očekivati zloupotreba Eufora od strane Njemačke. Zbog toga bi Vlada Srpske morala da razgovara sa Rusijom i Kinom kao stalnim članicama Savjeta bezbjednosti UN - naglasio je Perišić.

Јedino ostaje, dodao je on, "upotreba Šmita", a vjerovatno je u planu da se sudski postupak u Sudu BiH protiv Dodika ubrza što je moguće brže, kako bi Šmit poslije osuđujuće presude mogao da djeluje protiv predsjednika Dodika.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da je sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Analenom Berbok juče razgovarao o tome kako EU može da nastavi da vrši pritisak na učesnike koji "dovode BiH pod veliki rizik, naročito na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika korištenjem svih neophodnih alata i jačanjem sposobnosti misije za stabilizaciju".

- Veoma cijenimo njemačko rukovođenje kada je riječ o ograničavanju određenih finansijskih tokova prema predsjedniku Republike Srpske /Miloradu/ Dodiku, ponovnom pridruživanju i jačanju Euforovog programa "Altea" - rekao je Blinken.