latinica  ћирилица
16/09/2023 |  11:11 ⇒ 12:55 | Autor: RTRS

Srijemuš-najpoznatiji prirodni antibiotik sa Manjače (VIDEO)

Udružile su snage i zajedno napravile ulje, mast i kapsule od najpoznatijeg prirodnog antibiotika na našim prostorima-srijemuša. Јelena Pušac Broćilović i Dubravka Aničić su zbog ličnih zdravstvenih problema odlučile napraviti proizvode koji će i drugima pomoći.
Proizvodi od srijemuša - Foto: RTRS
Proizvodi od srijemušaFoto: RTRS

Pravnik i inženjer faramaceutske tehnologije stvorile su od srijemuša svjetsku priču.

U sezoni ga ručno beru na Manjači i najsavremenijim tehnološkim postupkom - liofilizacijom, uspijevaju da u preparatima sačuvaju sve što je ljekovito u ovoj biljci.

- Mi brzim zamrzavanjem zamrznemo biljku i iz tog stanja prevodimo paru u gasovito stanje i izbjegavamo tečnost, zagrijavanje i sačuvamo ljekovita svojstva u biljnom materijalu - pojasnila je Aničićeva.

Јelena i Dubravka patentirale su ovaj način obrade srijemuša i proizvodnje kapsula i za to dobile zlatnu medalju u Moskvi i srebrnu u Seulu.

A sve je počelo Јeleninim zdravstvenim problemom i trombom u nozi nakon treće trudnoće.

Dubravka se borila sa ekcemom svoje ćerke. Spas u su našle u srijemušu.

- Јa sam pravila lijek da čistim krv, da imam za sebe nešto da mi se ne stvaraju tombovi - kazala je Pušac Broćilović.

U prirodi je sve logično, objašnjavaju naše sagovornice, potkrepljujući primjerom da i medvjed nakon zimskog sna prvo jede srijemuš zbog prirodne detoksikacije organizma.

- Cilj je da mlade ljude udukujemo o ljekovitom bilju koje mi ne da imamo. Bude mi žao kada se kaže da je skupa zdrava hrana, a znamo da nije jer ju je potrebno iskoristiti u prirodi - dodala je Pušac Broćilović.

Za sve one koji ne poznaju razliku između srijemuša i mrazovca, razlika je jednostavana.

List srijemuša kada ga uberete osjeti se na bijeli luk i užih je listova od druge biljke.