latinica  ћирилица
16/09/2023 |  11:53 ⇒ 19:34 | Autor: RTRS

Kolike su posljedice NATO bombardovanja Republike Srpske? (VIDEO)

NATO bombardovanje Republike Srpske bio je zločin protiv civilnog stanovništva sa genocidnom namjerom da se unište ljudski i materijalni resursi Srpske i ostao je nekažnjen, rekao je bivši predsjednik Narodne skupštine Dragan Kalinić.
NATO bombardovanje - Foto: RTRS
NATO bombardovanjeFoto: RTRS

Ono što se dešavalo tokom 16 dana bombardovanja ,na izdisaju ljeta 1995. godine, kada se nesrazmjerno velika sila obrušila na malu Republiku Srpsku, treba nazvati pravim imenom - a to je zločin protiv čovječnosti, istakao je bivši predsjednik NSRS Dragan Kalinić.

- 5.000 vojnika iz 15 država, 400 letjelica, od toga preko 200 borbenih aviona, fantoma, miraža i svega ostalog, prije svega američkih aviona. Bačeno je 1.000 bombi, od toga preko 700 navođenih...Oni su pogodili i bolnicu Žica u Blažuju, tamo su ubili desetoro ljudi i ranili veliki broj civila - naveo je Kalinić.

NATO bombardovanje 1995. bio je samo početak jednog procesa koji traje i danas u Ukrajini, potvrdila su i preostala dva učesnika okruglog stola povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja.

- Šta je NATO?...Sjeverno Atlanska odbrambena organizacija...Može li se iko sjetiti ijedne akcije NATO pakta da su branili neku članicu od napada bilo koga izvan NATO organizacije? Sve njihove akcije bile su ofanzivnog karaktera - rekao je Miroslav Јokić, bivši urednik SRNE.

Tokom NATO operacije na Republiku Srpsku 1995. godine poginulo je najmanje sedam nevinih civila i 46 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Posljedice bombardovanja se nažalost broje i danas i to hiljadama oboljelih od najtežih malignih bolesti zadobijenih kao posljedica zračenja osiromašenog uranijuma.