latinica  ћирилица
16/09/2023 |  12:09 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Druga krajiška brigada proslavila Krajinu braneći srpsku slobodu (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci su obilježene 32 godine od formiranja Druge krajiške brigade.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Obilježavanju je prisustvovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je rekao da je ova brigada, gdje god je bila, proslavila Krajinu, krajiški karakter, snagu i odlučnost da se brani ono što je za Srbe najvažnije, a to je sloboda.

- Naučili smo kroz istoriju da bez slobode nema ni države, a ako nema države onda nema ni slobode. Zato smo se borili od početka 1992. godine kada smo formirali 9. januara Republiku Srpsku. Ona je formirana kao nezavisna država sa svim svojim atributima nezavisnosti. Na kraju rata ušli smo u politički aranžman koji se zove dejtonska BiH u pokušaju da se napravi nešto što je bilo nemoguće, zbog stečenih istorijskih i drugih razloga, da se napravi neka država koja bi mogla da živi i funkcioniše - rekao je Dodik.

On je rekao da se poslije 30 godina vidi da je to zabluda i da u BiH koju grade Amerikanci, Nijemci i Britanci nema mjesta za Republiku Srpsku.

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Obilježavanju su prisustvovali i bivši pripadnici brigade, predstavnici boračkih organizacija Srpske i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Potpredsjednik Udruženja boraca Druge krajiške brigade Vladimir Ševarika istakao je da je ova brigada ponos Republike Srpske, jer je dala mnogo toga da bi Republika živjela.

On je rekao da je ova brigada imala 1.600 ranjenih boraca, od kojih 750 ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, dok se za trojicom boraca ove brigade još traga.

- Ovu godišnjicu obilježavamo u okviru Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Borci Druge krajiške brigade su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu bili složni i jedinstveni i ginuli su za slobodu i zastavu Republike Srpske. Danas, 28 godina od završetka rata, srpsko jedinstvo na svim nivoima nam je potrebnije nego ikad - poručio je Ševarika.

U ime porodica poginulih i nestalih boraca Druge krajiške brigade okupljenima se obratio Branko Grahovac, sin komandanta Druge krajiške brigade majora Dragana Grahovca, poručivši da je jedinstvo potrebno više nego ikada.

Gradonačelnik Banjaluke rekao je da se sa ponosom i ljubavlju treba sjećati onih koji su dali živote za Republiku Srpsku.

Obilježavanje 32 godine od formiranja Druge krajiške brigade (Foto: RTRS)

Druga Krajiška brigada, jedna od slavnih jedinica Vojske Republike Srpske, formirana je 18. septembra 1991. godine. 

I 16. motorizovana brigada Vojske Republike Srpske obilježava 32-godišnjicu formiranja. Položeni su vijenci na spomen obilježje brigade na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci.

Centralna svečanost povodom 32. godišnjice ove brigade biće održana sutra u Mašićima kod Gradiške.