latinica  ћирилица
16/09/2023 |  13:14 | Autor: SRNA

Mitropolit Јoanikije: Miholjska Prevlaka - mjesto obnove

Miholjska Prevlaka je mjesto obnove koje je dugo bilo zapustošeno, ali nikada zaboravljeno i potisnuto iz pamćenja, poručio je danas Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Јoanikije pred početak okruglog stola o istoriji, značaju i obnovi manastira Prevlaka.
Miholjska Prevlaka - Foto: SRNA
Miholjska PrevlakaFoto: SRNA

Mitropolit Јoanikije je, nakon liturgije u sveštenoj carskoj lavri - Manastiru Svetih arhangela Mihaila i Gavrila, u besjedi istakao da je Zetska episkopija u vrijeme Svetog Јoanikija - prvog patrijarha srpskog, koji je živio u doba cara Dušana, uzdignuta na stepen Mitropolije.

- U vrijeme cara Dušana i u vrijeme patrijarha Јoanikija naš narod je dostigao svoj vrhunac, tu se ispunio zlatni period naše istorije. Ta svijest je ostala u našem narodu i kroz teška vremena turskog ropstva. U vrijeme kada smo se oslobađali - ona se obnavljala - rekao je vladika Јoanikije nakon liturgije u pomen Svetog sveštenomučenika Antima i Svetog Јoanikija.

Govoreći o slavnoj Prevlaci, gdje je drevni manastir Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila i gdje je Sveti Sava postavio prvog episkopa zetskog, mitropolit Јoanikije je rekao da je ona mjesto obnove, koje je dugo vremena bilo zapustošeno, ali nikada zaboravljeno, nikada ostavljeno i nikada potisnuto iz pamćenja, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

- Sabrali smo se na ovim ruševinama noseći duh obnove. Obnovljen je monaški život, redovno se služe svete službe i sabira narod Božiji. Mi ćemo ovaj manastir obnoviti da zablista - rekao je mitropolit Јoanikije.

Njegovo visokopreosveštenstvo je podsjetio da je ostalo mnogo toga što svjedoči o prvobitnom izgledu Prevlake, nađeni su ostaci fresaka, mnogo ukrasa kamene plastike, te ukazao da se njome ne može baviti bilo ko, jer je riječ o dubokoj istoriji.

Mitropolit Јoanikije je istakao da je danas ovdje naučni skup, a da će dogodine u oktobru, ako Bog da, biti najugledniji ljudi iz srpskog naroda i sa međunarodne naučne scene da tu kažu svoju riječ i znanjem pomognu s ciljem obnove ovog manastira.

Nakon liturgije počela je prva sesija okruglog stola "Manastir Prevlaka - istorija - značaj - obnova", koji organizuju Mitropolija crnogorsko-primorska, manastir Prevlaka i Opština Tivat.

Okrugli sto je sinoć svečano otvoren u Tivtu.