latinica  ћирилица
16/09/2023 |  14:38 ⇒ 15:46 | Autor: Agencije

Erdogan: Mogli bismo da se rastanemo sa Evropskom unijom

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi ta zemlja mogla da se "rastane" s Evropskom unijom ako bude neophodno, komentarišući izvještaj Evropskog parlamenta u kojem je navedeno da je nastavak procesa pristupanja Ankare Uniji u postojećim okolnostima nemoguć.
Redžep Taip Erdogan (Foto: EPA-EFE/MICK TSIKAS, ilustracija) -
Redžep Taip Erdogan (Foto: EPA-EFE/MICK TSIKAS, ilustracija)

Odgovarajući na pitanja novinara o izvještaju EP o Turskoj, usvojenom ranije ove sedmice, u kojem se EU poziva da razmotri mogućnost usvajanja "paralelnog i realističnog okvira" za odnose s Ankarom, Erdogan je rekao da "EU pokušava da se razdvoji od Turske", prenio je Rojters.

- Tokom ovog perioda kada Evropska unija čini poteze da se odvoji od Turske, mi ćemo dati svoju procjenu u odnosu na ova dešavanja i nakon ovih procjena, možemo da se rastanemo s EU ako bude potrebno - rekao je takođe Erdogan novinarima pred put u SAD.

Ankara je kandidat za članstvo u EU već 24 godine, ali je proces pristupanja posljednjih godina blokiran zbog zabrinutosti Brisela za stanje ljudskih prava i poštovanje vladavine zakona u Turskoj.

Turska je potpisala sporazum o pridruživanju sa EU (tada EEZ) 1963. godine, a prijavila se za članstvo u uniji 1987. godine.

Međutim, pristupni pregovori su počeli tek 2005. godine, i više puta su obustavljani zbog nesuglasica. Trenutno je otvoreno 16 od 35 poglavlja pregovaračkog dosijea.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je ranije ove nedjelje da izvještaj Evropskog parlamenta sadrži neosnovane optužbe i predrasude i da je zauzeo "plitak i nevizionarski" pristup vezama zemlje sa EU.

Švedska kamen spoticanja

Erdogan je ranije rekao da će prijem Švedske u NATO postati moguć nakon što Turska bude primljena u EU. Kasnije je generalni sekretar NATO- a Јens Stoltenberg rekao da se Erdogan složio "što je prije moguće" da turskom parlamentu pošalje papire za ratifikaciju prijave Švedske za pridruživanje NATO-u.

Švedska je, kao članica Evropske unije, obećala, u zamjenu za ratifikaciju aplikacije, da će pomoći u intenziviranju procesa pristupanja Turske EU.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da oni ne žele da vide Tursku u Evropi i da ne bi trebalo da nose ružičaste naočare u Ankari .

Erdogan je rekao da obećanja koje je Švedska dala Ankari tokom procesa članstva u NATO još nisu ispunjena i da će odluka ostati na turskom parlamentu.

- Zapad stalno govori: Švedska, Švedska, Švedska. Mi kažemo da dok naš parlament ne donese odluku, ne možemo da kažemo "da" ili "ne" (članstvu Švedske u NATO). Prije svega, Švedska mora da ispuni obaveze. Da li ih ispunjavaju? Kažu nam da su pripremili zakon. Ali donošenje zakona nije dovoljno, moraju da ga primjene. Teroristički napadi na ulicama Stokholma se nastavljaju. Data obećanja nisu ispunjena - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Istanbulu prije nego što je odletio u Sjedinjene Američke Države.

Finska i Švedska podnijele su zahtjev Generalnoj skupštini UN za pridruživanje. Finska je 4. aprila postala 31. članica NATO-a. Švedska aplikacija još uvijek nije dobila konačno odobrenje Mađarske i Turske.

Švedska je, kao članica Evropske unije, na pregovorima sa Erdoganom u Viljnusu prije samita NATO pristala da, u zamjenu za ratifikaciju aplikacije, pomogne u intenziviranju procesa pristupanja Turske EU.

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a je naglasio da pitanja pristupanja Švedske NATO-u i pristupanja Turske EU "nisu međusobno povezana".

U avgustu je generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg rekao da je optimista da će se Švedska pridružiti Alijansi ove jeseni.

Izvor: rt.rs