latinica  ћирилица
16/09/2023 |  17:13 ⇒ 17:17 | Autor: RTRS

Izborni sabor PDP-a 1. oktobra; Borenović: Niko nije iznad Srpske

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je danas da će 10. Izborni sabor stranke biti održan 1. oktobra u Banjaluci.
Glavni odbor PDP-a - Foto: Ustupljena fotografija
Glavni odbor PDP-aFoto: Ustupljena fotografija

Borenović je na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon sjednice Glavnog odbora PDP-a, rekao da su danas utvrđeni Prijedlog statuta PDP-a, Deklaracija o lokalnoj samoupravi i Rezolucija o provođenju programskih načela i ciljeva PDP-a pod nazivom "Srpska na prvom mjestu".

- To znači da niti jedan pojedinac, niti jedan političar, funkcioner, ne može i ne smije biti iznad Republike Srpske, niti zloupotrebljavati njene ustavne kapacitete, narodni novac, narodni budžet i narodne institucije. Odlučni smo da gradimo i razvijamo otvoreno, demokratsko, pravedno, bogato, tolerantno i moderno društvo u Republici Srpskoj. Opredjeljeni smo za dugoročan mir, stabilnost i razvoj dijaloga, kako u Republici Srpskoj, tako u BiH i u regionu - rekao je Borenović.

Dodao je da PDP iz prethodnog perioda ima Program obnove Republike Srpske i Političku deklaraciju.

- Svjesni smo činjenice da je u posljednjih 15 godina katastrofalno upravljano Srpskom, koja se nalazi u najtežem ekonomskom, demokratskom, diplomatskom i moralnom položaju od svog nastanka, za šta odgovornost snosi vladajući režim okupljen oko SNSD, koja je dovela Republiku Srpsku do političke i finansijske izolacije - rekao je Borenović.

On je naveo da je "povjerenje građana u institucije na istorijskom minimumu".

- Iz svih ovih razloga donijećemo rezoluciju upravo sa nazivom "Srpska na prvom mjestu" - naglasio je Borenović.

On je naveo da će na redovnom 10. Saboru PDP-a 401 delegat birati 100 članova novog saziva Glavnog odbora koji će dalje izabrati 27 članova Predsjedništva partije, kolegijum od devet članova u kojem će biti predsjednik i potpredsjednici i koji će definisati političke smjernice PDP.