latinica  ћирилица
16/09/2023 |  17:18 ⇒ 17/09/2023 | 21:44 | Autor: SRNA

Bratunac: Počinju Dani ćirilice

Manifestacija Dani ćirilice, koja obuhvata više obrazovnih i kulturnih sadržaja koji ukazuju na važnost ovog pisma, počinje u nedjelju u Bratuncu i trajaće do polovine oktobra, rekao je Ranko Јakovljević iz Udruženja Art.
Manifestacija "Dani ćirilice" u Bratuncu - Foto: SRNA
Manifestacija "Dani ćirilice" u BratuncuFoto: SRNA

Nakon svečanog otvaranja u 18.00 časova u novoj administrativnoj zgradi bratunačke opštine, redovni profesor beogradskog Filološkog fakulteta Vanja Stanišić održaće predavanje "Integrativne i dezintegrativne sile u istoriji ćiriličke pismenosti".

Gost na otvaranju prvih Dana ćirilice u Bratuncu biće Dušan Pejić - viši asistent na Katedri za srbistiku Filozofskog fakulteta u Palama i jedan od najboljih mladih guslara u Republici Srpskoj, koji će uz gusle izvesti autorsku pjesmu o ćirilici.

U okviru ove manifestacije u narednih mjesec dana biće izvedena lutkarska predstava "Hvala Vuku za azbuku", autora Cvetina Aničića, jednog od malobrojnih diplomiranih lutkara u Srbiji.

Biće prikazan i ruski film "Ćirilov kod", koji govori o razvitku ćiriličkog pisma.

U okviru ove manifestacije organizuje se i nagradni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola za literarni rad o temi "Ćirilicu moramo čuvati".

Uporedo sa Danima ćirilice održavaju se i Bratunačke duhovne večeri.

Zajednički programski događaj obje ove manifestacije je Porodična šetnja, čiji je cilj promocija porodičnih vrijednosti, institucije braka i nataliteta, a biće održana 24. septembra.

Specijalni gost ove šetnje biće poznati glumac Nenad Okanović iz susjedne Ljubovije u Srbiji.

Organizatori Dana ćirilice su bratunačko Udruženje Art i Dom kulture, uz pokroviteljstvo Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Srbije.