latinica  ћирилица
16/09/2023 |  17:31 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Istočno Sarajevo jedna od najvećih pobjeda srpskog naroda u 20. vijeku (VIDEO)

Istočno Sarajevo proslavlja Dan i slavu grada - Svetog Petra sarajevskog.
Istočno Sarajevo - Foto: SRNA
Istočno SarajevoFoto: SRNA

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić organizovao je prijem za zvanice iz Srbije i Crne Gore.

Ćosić je rekao da je ovaj grad, pored Banjaluke, strateški grad Republike Srpske, te da istorija naroda na ovom prostoru opredjeljuje način življenja, rasta i uzdizanja Istočnog Sarajeva.

Nekada Srpsko, danas Istočno Sarajevo, predstavlja jednu od najvećih pobjeda srpskog naroda u dvadesetom vijeku. Srbi protjerani iz Sarajeva danas s posebnim pijetetom proslavljaju zaštitnika grada.

Dragica Arsić, od kako je u ratu bila prinuđena da napusti svoju sarajevsku adresu, sve je podredila povratku u Istočno Sarajevo, odnosno Sokolac. Tu joj počiva, kaže, sve što je imala - dvadesetčetvorogodišnji sin jedinac Predrag.

- Zato sam se iz Bijeljine preselila u Sokolac, zato što mi je sin tu - kaže Arsićeva.

Gradonačelnik Ćosić je podsjetio da je u Sarajevu prije Odbrambeno-otadžbinskog rata živjelo oko 157.000 Srba, da se nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma desio egzodus 120.000 Srba, kao i da se jedan broj njih zadržao na ovom prostoru, tako da danas Istočno Sarajevo ima 65.000 stanovnika.

Sagledavši sva iskušenja u prethodne tri decenije, postojanje Istočnog Sarajeva mnogi karakterišu kao istorijsku pobjedu, uključujući i predsjednika Skupštine opštine Herceg Novog Ivana Otovića.

- Mi Srbi smo dobijali ratove, ali smo nažalost gubili u miru, zato je postojanje Istočnog Sarajeva jedan od pokazatelja da znamo kako da opstanemo, kako da se borimo i onda kada je teško i kada su mnogi mislili da će sarajevski Srbi otići negdje daleko - istakao je Otović.

Otović je naglasio da je obaveza svih da u saradnji sa Istočnim Sarajevom jačaju veze, jer je postojanje ovog grada značajno za sve političke predstavnike srpskog naroda u okruženju.

- Zajedničkim snagama ćemo raditi na unapređenju naših odnosa - poručio je Otović.