latinica  ћирилица
16/09/2023 |  19:24 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Foča: U toku izgradnja zgrade za mlade bračne parove (VIDEO)

U Foči je u toku izgradnja stambene zgrade za mlade bračne parove. Petospratnica sa pedeset stanova, čiju gradnju uz buduće stanare, sufinansiraju Vlada Republike Srpske i Opština Foča, odvija se predviđenom dinamikom.
Foča-zgrada za mlade parove - Foto: RTRS
Foča-zgrada za mlade paroveFoto: RTRS

Tridesetčetvorgodišnji Miloš DŽoković sa suprugom se odlučio da na ovaj način riješi važno životno pitanje. Stan površine 48 kvadratnih metara, sa cijenom od 1.350 KM po kvadratu, kaže, jedinstvena je i idealna prilika.

- Ta cijena je mnogo niža od trenutne vrijednosti stanova i to nam omogućava da steknemo našu prvu nekretninu - kaže DŽoković.

Među tridesetdevetoro bračnih parova koji su potpisali ugovor je i tridesetdvogodišnji Milomir Obrenović. Uslovi za kupovinu stana od skoro 66 kvadrata ze njegovu četvoročlanu porodicu su odlični.

- Prva nekretnina je krupna stvar. Ovo je idealna lokacija, blizu su i vrtić i škola - navodi Obrenović.

Opština Foča obezbjeđuje priključke struju i vodu, parterno uređenje i naknadu za rentu, dok je Vlada za ovu namjenu izdvojila 800.000 KM, što je rezurtiralo povoljnom cijenom.

- Siguran sam da je tržišna vrijednost novogradnje na ovoj lokaciji dvostruko veća. Postoje lokacija u Foči na kojima se stanovi prodaju za 2.800 KM, a siguran sam da i lokacije ima svoju prednost jer je sve nadohvat ruke - kaže načelnik opštine Milan Vukadinović.

Raspisan je i treći javni poziv za kupovinu preostalih stanova.

- I za ovaj javni poziv isti su uslovi za apliciranje i očekujem da ćemo završiti i  tih jedanaest stanova. Poziv je otvoren mjesec dan - dodaje Vukadinović.

Rok gradnje je dvije godine. U Opštini Foča očekuju da bi, ukoliko vremenski uslovi dozvole, zgrada trebalo da bude pod krovom do kraja godine. Za sljedeću godinu predviđeno je unutrašnje opremanje i useljavanje mladih bračnih parova s porodicama.