latinica  ћирилица
16/09/2023 |  20:56 ⇒ 21:44 | Autor: RTRS

Dan srpskog jedinstva obilježen u Bitolju: Stevandić: Budućnost gradimo na najboljim temeljima (VIDEO)

Otvaranjem izložbe "Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima" autora Dejana Antića, u Bitolju je danas obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Stevandić i Selaković - Foto: Ustupljena fotografija
Stevandić i SelakovićFoto: Ustupljena fotografija

Obilježavanju, koje je organizovala Zajednica Srba u Makedoniji, prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković.

Stevandić je rekao da je srpska istorija velika i da za nju ne postoje granice, carine i carinici.

- Međusobno razumijevanje je na najvišem mogućem nivou, kao i razumijevanje sa drugim narodima u Sjevernoj Makedoniji. Možemo da budemo ponosni jer budućnost gradimo na najboljim mogućim temeljima, poštujući one koji su svojom veličinom i žrtvom omogućili slobodu - rekao je Stevandić.

Stevandiću su predstavnici Zajednice Srba u Makedoniji uručili zahvalnicu za zajedničko obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Bitolj je ugaoni kamen početka oslobođenja balkanskih i slovenskih naroda i početak epopeje zajedništva i stvaranja nekih novih, boljih država, koje su bile zasnovane na nekoj vrsti slovenskog bratstva - rekao je Stevandić.

On je istakao da se taj plamen koji su oslobodioci uz velike žrtve upalili na Kajmakčalanu vidio i u Banjaluci, napominjući da će sutra sa ponosom prisustvovati državnoj ceremoniji na Kajmakčalanu povodom 105 godina od proboja Solunskog fronta.

- I u Banjaluci je poslije nekoliko godina taj plamen rodio vatru koja je dočekala oslobođenje `18 godine. Naša istorija je velika, za nju granice ne postoje, niti postoje carina ni carinici. Razumijevanje koje imamo međusobno je na najvišem mogućem nivou, a i razumijevanje sa drugim narodima i državama, pogotovo Sjevernom Makedonijom, je na visokom nivou - istakao je Stevandić.