latinica  ћирилица
17/09/2023 |  08:42 ⇒ 08:57 | Autor: SRNA

Derventa: Održan sedmi Festival etno-pjesme

Sedmi Festival etno-pjesme, koji je okupio učesnike iz Dervente, Prnjavora, Modriče, Brčkog i hrvatske Bobote, održan je u Derventi povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, s ciljem očuvanja nacionalnog identiteta.
Festival etno pjesme u Derventi - Foto: SRNA
Festival etno pjesme u DerventiFoto: SRNA

Uz domaćina, Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Derventa" u sinoćnjem programu na Trgu pravoslavlja nastupile su Pjevačke grupe GKUD-a "Pronija" iz Prnjavora, Pjevačkog društva "Vida" iz Modriče, Etno-pjevačke grupe "Bosiljak" iz Brčkog i Vokalno-instrumentalnog etno-ansambla "Đurđevak" iz Bobote.

Član pjevačke grupe SKUD "Derventa" Ana Kecman rekla je da je program bogat - od etno-pjesama, tradicionalne pjesme iz raznih krajeva BiH, Srbije, regiona.

- Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave treba da ujedini sve nas koji težimo istom cilju - očuvanju nacionalnog identiteta i tradicionalne pjesme i, što je jako važno, da sve to prenesemo na mlade naraštaje - rekla je Kecmanova.

Ona je navela da je od prošle godine Festival dvodnevni i da je to bio cilj od samog početka organizovanja, a da će danas, drugog dana Festivala biti organizovana radionica tradicionalnog pjevanja.

Milica Јovin, umjetnički rukovodilac dvije pjevačke grupe u Vojvodini, "Mladost" iz Bača i "Doktor Mladen Stojanović" u Mladenovcu, rekla je da će biti jedini predavač na radionici tradicionalnog pjevanj.

- Sa domaćinima smo se dogovorili da to bude tradicionalna pesma Bosanske Krajine sa akcentom na groktalice, kao najinteresantniji način pevanja. Odabrala sam nekoliko različitih tipova i radujem se što ću svoje znanje i iskustvo podeliti sa polaznicima radionice - rekla je Јovinova.

Podršku održavanju Festivala etno-pjesme dali su Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Srbije, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Derventa.